Het Groene Hart Ziekenhuis te Gouda heeft zijn automatisering serieus vernieuwd. Alex Haage, manager automatisering bij het ziekenhuis, vertelt over het nieuwe Windows-2003-cluster op Itanium-2-machines dat het kloppende hart is van de nieuwe infrastructuur.
|
Haage zit al zeventien jaar in de it, waarvan de laatste vijf bij het Groene Hart. Dit ziekenhuis, bedient met zeshonderd bedden de regio. "Het is een jong ziekenhuis", vertelt de automatiseerder. Hij bedoelt dat zowel letterlijk – het is in 1992 voortgekomen uit een fusie van enkele andere ziekenhuizen – als figuurlijk: "Jong van geest, we zijn ook grensverleggend bezig."
It wordt binnen de organisatie gezien als middel om de hogere doelstellingen, namelijk zorg, te kunnen behalen. "Ook door de Raad van Bestuur", benadrukt Haage. "It doet dienst voor alle lagen binnen het ziekenhuis, dus daar moet je kritisch naar kijken." De automatiseringsafdeling legt dus niet op, maar luistert, vertelt hij enthousiast. "Je moet mensen gereedschap bieden en hun behoeftes dus 'vertalen' naar ict-middelen."
Elektronisch patiëntendossier
Het Groene Hart is één van de ziekenhuizen in Nederland die speerpunt zijn in de gang naar de Heilige Graal van het elektronisch patiëntendossier. Daarbij moet alle informatie in al haar facetten digitaal worden opgeslagen. "Het systeem moet áltijd aanstaan. Dus is onze infrastructuur ook dubbel uitgevoerd."
"We hebben voorheen wat met ict geëxperimenteerd en het blijkt dat er niet één leverancier is die alles kan leveren wat nodig is." Haage omschrijft de benodigde ict-middelen voor de wording van het elektronisch patiëntendossier als een Schotse lappendeken.
Het ziekenhuis had voorheen een Alpha-server (GS40) van DEC (Digital) staan. "Die hadden we zes jaar geleden gekocht en deed het nog prima." De gebruikte softwarepakketten veranderen echter, net als de regels waar zorginstanties zich aan moeten houden. "We hadden bijvoorbeeld een Oracle-upgrade en de processor trok het wel, maar de controllers niet."
Itanium en Alpha
Via Compaq, dat DEC overnam en later zelf werd overgenomen door HP, is het Groene Hart automatisch HP-klant geworden. "We hebben ook gekeken naar andere leveranciers, zoals IBM en Dell. Maar de Itanium-systemen van HP hebben voordelen: daar zit Alpha-technologie in. Het is fantastisch dat de server van tevoren kan zeggen dat 'ie gaat falen." Als dat al gebeurt, Haage spreekt hier over de technologische mogelijkheden en niet over de dagelijkse realiteit.
Hij is ook te spreken over de 'Adaptive Enterprise'-strategie van HP om ict als nutsmiddel aan te bieden. Dat sluit aan op de ict-benadering van het Groene Hart. Verder telde mee dat de automatiseerders van het Groene Hart Ziekenhuis al veel kennis hadden van Compaqs Proliant-systemen, met 32-bit Intel-processoren, inclusief de beheeromgeving Insight Manager die ook HP's Itanium-systemen (Integrity) omvat.
De keuze voor het nu draaiende Windows-2003-systeem, met Intels Itanium-processoren, is ingegeven door HP's overstap van de Alpha-processoren naar die 64-bit Intel-chips. In januari vorig jaar is een proefinstallatie geplaatst waarop Haage met zijn mensen ongeveer een half jaar tests hebben gedraaid. "We hadden de tijd." De migratie was namelijk geen dringende noodzaak; het oude systeem voldeed nog.
Het testen kostte weliswaar geld, maar leveranciers Intel en HP was er ook veel aan gelegen om een dergelijke oplossing goed in te richten. "Wij zijn een early adopter, maar zij willen dit ook heel graag", knikt Haage. Het gaat natuurlijk niet alleen om het Groene Hart, ook niet binnen dit ene project. "Wij hosten ook voor andere zorginstellingen, zoals de Stichting Mee (voor gehandicaptenzorg). We hebben hier toch een gekoeld datacentrum staan met 24-uurs ondersteuning." Haage en zijn team geven ook adviezen aan collega-instanties.
Zorg in beweging
"We hebben tijdens de testperiode ook naar SAN-oplossingen (storage area networks – red.) gekeken. We willen echt open systemen." Haage vertelt dat de keuze voor Windows en applicaties van gespecialiseerde leveranciers zeker niet haaks staat op het streven naar open standaarden. "Wat overigens niet hetzelfde is als open source. We hebben hier ook nog DOS-applicaties draaien."
Het belang van open standaarden zit volgens Haage in de flexibiliteit die ze bieden. "De zorg is namelijk in beweging en we weten nog niet waar dat uit gaat komen." Hij verwijst naar het oprukken van marktwerking in de zorg. Een teken daarvan is de DBC, Diagnose Behandeling Codering, die een indicatie moet geven van de efficiëntie van een zorginstantie.
"Op een gegeven moment moeten die cijfers publiek bekendgemaakt worden en dan gaan verzekeraars onderhandelen met zorginstellingen." Dat staat voor begin dit jaar op stapel, maar is al meerdere keren opgeschort. "Wij zijn één van de twintig ziekenhuizen in Nederland die hier al mee bezig zijn. Belangrijk bij DBC is weten wat je doet: hoe komt het? Dat is kwaliteits- en procesdenken."
Intel en ecosysteem Mark Blatt, wereldwijd manager gezondheidszorgstrategieën bij Intel, vertelt dat het Groene Hart net als andere ziekenhuizen worstelt met gewone bedrijfsproblemen. "Die problemen zijn wereldwijd hetzelfde, met hier en daar lichte variaties: de kosten moeten omlaag, de kwaliteit moet omhoog en ondertussen moet de organisatie toegankelijker zijn voor de klant, burgers." Blatt was in een vorig leven zelf huisarts. "Dat ben ik bijna twintig jaar geweest, tot 1989. Ik ben nu herstellende", lacht de topman. Sinds drie jaar is hij in dienst van Intel. Dat bedrijf, vooral bekend van computerprocessoren, houdt zich ook bezig met gerichte oplossingen. "Dat is makkelijk voor Intel, want wij zitten op de bodem van het hele ecosysteem en concurreren dus niet met anderen. Wij willen de algehele markt vergroten." "Wij verkopen ook niet aan Alex (Haage, manager automatisering van het Groene Hart Ziekenhuis – red.)." Dat doen partijen als HP en Cisco, die de servers en netwerkapparatuur hebben geleverd voor de nieuwe infrastructuur van het ziekenhuis. Toch is Intel wel betrokken bij projecten zoals dat van het Groene Hart. Haage: "Het is leuk dat een reus als Intel met ons praat. Dat is een teken dat de markt verandert; van oplossingenverkoop naar een interactief model." |
Naast DBC is het Groene Hart één van de zeven zorgorganisaties in ons land die meedoen aan het project Sneller Beter van de landelijke overheid. Dat moet patienten efficiënter door de organisatie – en hun genezing! – heen helpen. "Daar zit echt ambitie in", zegt Haage. Hij hamert erop dat het Groene Hart geen it-organisatie is. "We zijn een ziekenhuis en dus moet it hier werken zoals een auto: meteen starten."
Migratie
De nieuwe server is inmiddels enkele maanden operationeel. "Er draait nog één aspect van een applicatie op de Alpha." Dat is echter een kwestie van tijd. Het ziekenhuis draait verschillende soorten applicaties: voor medische registratie, voor boekhouding en voor inkoop en logistiek. Laatstgenoemde gaat dit jaar over naar het Windows- en Itanium-platform.
De leverancier van dat pakket is het Amerikaanse McKesson, dat een jaaromzet van zestig miljard dollar heeft en in de medische wereld in de Verenigde Staten erg groot is. "Zij willen hun product ook over hebben naar Windows 2003; wij hebben hen daarvoor gekieteld, zeg maar. Wij zijn nu ook niet meer de enige McKesson-gebruiker die over is of gaat."
De server is ingericht als cluster om de beschikbaarheid te garanderen. "Een cluster impliceert uptime, als je het tenminste goed inricht." Leveranciers van fouttolerante servers schamperen hierover, want een cluster haalt een hoge beschikbaarheid door over te schakelen (failover) tussen de nodes waaruit het is opgebouwd en dat kost tijd. "In de ideale situatie zou fouttolerant de keuze zijn", erkent Haage. Dat is echter niet haalbaar qua budget, zegt hij.
Het cluster is dus de beste oplossing voor het Groene Hart, qua prijs én mogelijkheden. "Wij hebben nogal veel updates, van de applicaties en soms zelfs van de hardware", vertelt Haage. Dat vereist een dubbel uitgevoerde server. Bovendien is de failover-tijd kort genoeg voor het ziekenhuis. "Dat doet het cluster in zes seconden. Ons DEC Alpha-cluster deed er drieëntwintig minuten over", lacht hij.
Meer in petto
De ict-vernieuwing van het Groene Hart is al ver gekomen, maar is zeker nog niet af. "We kijken nu ook naar virtualisatie, van servers. Daar gebruiken we nu de test-server voor." Het ziekenhuis bekijkt nu de ESX-software van VMware om in combinatie met het Gigabit Ethernet-SAN-systeem Vmotion te kunnen gebruiken. Vmotion maakt het mogelijk een virtuele server al draaiend te migreren naar andere fysieke hardware.
Voor het SAN wil Haage dit jaar kijken naar een stretched SAN, ofwel geografisch verspreide opslag. Daarnaast kijkt het ziekenhuis nu naar draagbare, veilige computers voor het ziekenhuispersoneel, wat vooralsnog uit lijkt te komen op thin clients zonder lokale opslagmogelijkheden. "Er is nog veel werk te doen, de zorg staat nog maar aan het begin", concludeert Haage. Bedrijfstrends als uitbesteding rukken immers ook in de zorgsector op.< BR>