Software voor het onderzoeken van en rapporteren over bedrijfsgegevens is in Nederland nog niet van strategisch belang. De software wordt hier ook nauwelijks ingezet voor het innoveren van de bedrijfsvoering.
Dat blijkt uit de ‘Nationale Business Intelligence Scan 2004’. Dit is een onderzoek uitgevoerd door ict-advies- en -opleidingsbureau Cibit.
Het rapport is een van de eerste onderzoeken naar het gebruik van dit soort software bij Nederlandse bedrijven. Het werd afgelopen dinsdag in Baarn gepresenteerd.
Slechts 21 procent van de 33 deelnemende bedrijven ziet de BI-tools als instrument voor innovatie. De meerderheid past de software toe om de bestaande processen te begrijpen. Meestgenoemde interne doelstellingen van BI zijn in Nederland de financiële analyse en rapportage. Andere interne doelen zijn een hogere werknemerstevredenheid en kosten- en tijdsbesparing.
Bij de deelnemers zijn de meestgebruikte softwarepakketten die van Business Objects en Cognos. De meest toegepaste databaseleverancier (67 procent) is Oracle, “op flinke afstand gevolgd door Microsoft, IBM, SAS en Sybase.” De 33 deelnemende bedrijven namen allemaal zelf de beslissing te beginnen met BI-software. “Niet omdat er een boef van Cognos of BO voor de deur stond”, aldus Wouter Karssen, een van de samenstellers van het rapport.
Struikelblokken
De genoemde leveranciers hebben wel nog wat te doen, blijkt uit een andere conclusie. “Bijna de helft van de respondenten heeft problemen met de onderliggende architectuur. Ook de kwaliteit en consistentie van de brondata en aangeboden informatie is voor velen een struikelblok.”
Dat geldt ook voor het toepassen van ETL-software, voor het uit verschillende bronnen destilleren, omzetten en weer in toepassingen laden van data. “Bij 40 procent van de bedrijven doet men dit via zelfgemaakte software, waarmee dan tevens tientallen bronsystemen worden gekoppeld.” Anderen kiezen niet voor één officieel ETL-pakket, maar gebruiken er meerdere tegelijk, zo vonden de Cibit-adviseurs uit. “De ETL-software die wordt meegeleverd met Oracle blijft vaak ongebruikt”, aldus Karssen. ETL-leverancier Informatica werd het meest genoemd en (nieuwkomer op dit gebied) Microsoft door 15 procent van de deelnemers.
Het is dit jaar voor het eerst dat Cibit een dergelijke inventarisatie uitvoert. Het is het vervolg op een seminar over het onderwerp dat de consultants in april vorig jaar hielden. < BR>