Volgens een recente marktstudie van IDC is de pc-verkoop in Europa, het Midden-Ooosten en Afrika (Emea) vorig jaar gestegen met 19 procent, goed voor zestig miljoen verkochte exemplaren.
HP blijft marktleider, ook al verkleint de voorsprong op Dell. Vorig jaar is de pc-verkoop in de Emea-regio gestegen met 18,9 procent, tot ongeveer zestig miljoen verkochte pc’s. Het klassement van de pc-producenten ziet er nu volgens IDC uit als volgt: HP 17,6 procent (- 1), Dell 11,7 procent (+ 1,2), Acer 7,5 procent (+ 1,7), Fujitsu Siemens 7,4 procent (+ 0,3), IBM 5,4 procent (stabiel) en de overige producenten 50,4 procent (- 2,2).
HP behoudt dus zijn nummer 1-positie, ondanks de concurrentie met Dell, wiens verkoop met 25 procent is gegroeid ten opzichte van 2003 een veel sterkere groei dan het marktgemiddelde. Maar Acer kende de sterkste groei, namelijk 40 procent. Het bedrijf behoudt daarmee zijn leiderschap in de laptop-markt. Ook bij Fujitsu Siemens stijgt de verkoop van draagbare computers sterk (60 procent), waardoor het Dell in dit marksegment voorbijsnelt.
In West-Europa is de pc-verkoop gestegen met 15 procent, maar de groei van de pc-markt in Emea komt vooral van de landen in Centraal-Europa, het Midden-Oosten en Afrika, waar de verkoop toenam met ongeveer 20 procent. Vooral Rusland, Turkije en Zuid-Afrika dragen bij aan dat groeipercentage.
Ook ik ben een groot voorstander van laptops geworden. Over mijn Apple-dealer in Spanje heb ik niet te klagen, maar mijn ervaring bij de aankoop van pc’s bij Nederlandse dealers is BELABBERD. Ik heb naast mijn Apple twee pc’s gekocht voor verschillende doeleinden. De heren* waren te beroerd om de noodzakelijke bijgeleverde software te installeren, ondanks het feit dat ik cash zonder korting kocht.
De verzekering die ik erbij kocht loog niet in prijs en de heren beweerden dat ze er niets aan verdienden. Nee, op een behoorlijke behandeling hoef je in de Randstad niet te rekenen. Jammer, dan maar toch in Spanje kopen.
* twee verschillende leveranciers