De Nederlandse ict-markt is vorig jaar flink gegroeid en ook de vooruitzichten voor 2005 zijn rooskleurig. “De ict-sector groeit momenteel harder dan de economie”, aldus Henk Broeders, voorzitter van de brancheorganisatie ICT~Office.
De Nederlandse ict-markt zal in 2005 naar verwachting met 4,2 procent groeien; in het afgelopen jaar bedroeg de groei 3,6 procent. Voor het eerst sinds twee jaar droeg in 2004 naast de telecommunicatie ook de it-sector bij aan de groei. De werkloosheid nam met 2.000 ict’ers af tot ruim dertienduizend mensen.
Dat blijkt uit de uitkomsten van de jaarlijkse ict marktmonitor, deze week bekendgemaakt door Henk Broeders, voorzitter van ICT~Office, op de nieuwjaarsbijeenkomst van zijn organisatie. “In het geheel levert dit een gezond beeld op.” De 3,6 procent groei resulteerde in een omzet van de bedrijfstak van 28 miljard euro.
Sylvia Roelofs, algemeen directeur van ICT~Office, is ’blij met de mooie cijfers.’ De cijfers van 2004 en de voorspelling voor 2005 zijn indicaties voor een trend “naar consistente, gezonde groei. Behoudens grote rampen of een instortende wereldmarkt zie ik die groei wel tot 2010 doorgaan.” De ict-branche is volgens Roelofs een volwassen bedrijfstak geworden. Ict is uitgegroeid tot een ’factor van belang’ in het investeringsbeleid van Nederlandse bedrijven en organisaties.
De ict-dienstverleners hebben voor hun opdrachten ’last van de terughoudendheid bij de overheid.’ Die is bij het bedrijfsleven in 2004 minder geworden, aldus Roelofs. “We hebben onze hoop wel gevestigd op een stijgende investeringsbereidheid in innovatieve projecten. Er zijn aanwijzingen dat dit te gebeuren staat.” Nu moeten de dienstverleners het nog vaak hebben van vervangingsinvesteringen, implementaties en uitbesteding.
Roelofs is bezorgd over de lange-termijnvooruitzichten op de arbeidsmarkt voor ict’ers. Al drie tot vier jaar is de instroom bij met name de hogere ict-opleidingen (hbo en universitair) met zo’n 20 procent teruggelopen. “Gegeven de groei van de sector en die daling in de uitstroom zit de krapte er dus aan te komen. Ik becijfer dat het tekort in 2010 zal oplopen tot zo’n tienduizend hoogopgeleide ict’ers.” Outsourcing naar het buitenland biedt daarvoor volgens Roelofs geen soelaas, want dat betreft vooral de it-banen op mbo-niveau. Tweederde van de vijftienduizend werklozen begin 2004 was trouwens ook mbo’er.
Meer over dit onderwerp in de Computable van 21 januari 2005.
Uit ervaring kan ik zeggen dat je stom moet zijn om informatica te studeren. ICT biedt namelijk op lange-termijn geen stabiel inkomen. Leuk als je jong bent maar ik , zou het mijn kinderen niet aanraden te studeren.