Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Papier is cultuur, cd is amusement; Gezocht: gratis softwareontwikkelaars; Is Steve Jobs los van de aarde?
Papier is cultuur, cd is amusement
… dat vindt staatssecretaris Wijn. Aan de btw-wetgeving leer je de normen van een land kennen. Een fles wijn is belast met 19, een brood met 6 procent; een cd van Britney Spears 19; een boek van Remco Campert 6 procent; een bioscoopkaartje 19 procent, een schouwburgticket 6 procent. De moraal achter deze tarieven: op luxe, vertier en zakelijk gebruik mag de overheid flink verdienen, terwijl eerste levensbehoeften en cultuuruitingen worden ontzien. Alleen, waar zijn de ambtenaren van de Belastingdienst de laatste vijftig jaar geweest? Hoe kan het dat een gedichtenbundel van Huub van der Lubbe wordt gewaardeerd als onmisbaar cultuurgoed (immers 6 procent) en dat dezelfde gesproken gedichten in cd-vorm worden afgeserveerd met het 19 procent-tarief? Hetzelfde geldt voor onderwijsmateriaal: in boekvorm 6 procent; als cd uitgevoerd 19 procent. Het ministerie verschuilt zich achter de dooddoener dat het hier Europese wetgeving betreft. Tja. Maar moet staatssecretaris Wijn daarom direct het braafste jongetje van de klas uithangen door educatieve uitgevers op te dragen cd’s die bij schoolboeken worden gevoegd, voortaan apart in rekening te brengen. Met het hoogste btw-tarief uiteraard. Vooruit Nederland kennisland! Ontzie vooral ‘postzegelalbums met voordruk’ (6 procent) en belast elke cd, ongeacht de inhoud, met het toptarief. Ze glimmen, dus dat moet een luxe goed zijn.
Gezocht: gratis softwareontwikkelaars
… voor bijdragen aan openbroncode software. De open broncode ‘beweging’ is een radicaal nieuwe organisatievorm voor de ontwikkeling en distributie van software. De cijfers tonen aan dat het werkt. Het succes van het openbroncode-model is een samenloop van omstandigheden, maar een breed gedragen onvrede over de machtspositie van Microsoft is een cruciale factor. Dat gemeenschappelijke gevaar zorgde voor een curieus monsterverbond van anarchistische programmeurs, grote computerfabrikanten, softwareleveranciers, grote gebruikers en niet-westerse overheden.
Het openbroncode-model dreef op gemeenschapsgevoel, programmeerplezier en een dosis idealisme. Dat wordt anders als commerciële softwareontwikkelaars de aanpak overnemen. Dan kunnen de vrijwilligers onder de programmeurs het gevoel krijgen dat ze gebruikt worden. Dat geldt in het bijzonder als softwarefabrikanten als CA (Ingres) en Sun (Solaris) door marktomstandigheden gedwongen de overstap naar open broncode maken. Zij moeten hun gebruikers overtuigen, dat die er zelf iets aan hebben als ze participeren.
Dit probleem bedreigt ook Linux-distributeurs. Neem RedHat. Dat voert sinds 2002 twee versies: de commerciële Enterprise Linux en het gratis Fedora. RedHat hoopte dat de Linux-gemeenschap Fedora zou verbeteren en uitbreiden. Maar van dit opzetje, in feite een gratis bètaprogramma, is niet veel terecht gekomen. De echte liefhebber week liever uit naar een distributie met een meer idealistisch karakter: Debian, Whitebox Linux, Ubuntu Linux of Gentoo. RedHat probeert het nu nogmaals. Ditmaal brengt het bedrijf veel meer in: conferenties, broncode-bibliotheken, inbreng van eigen componenten, et cetera. Dat zou kunnen werken. Maar alleen als de deelnemers tot de conclusie komen dat het loont om tot de Fedora-gemeenschap toe te treden.
Is Steve Jobs los van de aarde?
…. bijna. Thinksecret.com is een site voor Apple-hobbyisten. Voorafgaand aan elke MacWorld wordt er breed gespeculeerd over de te verwachten nieuwe producten. Je zou denken dat men bij Apple dolblij zou zijn met deze belangstelling, maar niets in minder waar. Het is alleen aan Steve Jobs om de goddelijke boodschap over te brengen. Hij wil daarom totale controle over de publiciteit. In al zijn grootheid heeft Jobs de studenten achter Think Secret nu voor de rechter gesleept vanwege ‘het naar buiten brengen van bedrijfsgeheimen’. Thinksecret.com had namelijk twee weken voor de officiële presentatie redelijk accuraat de komst van de Mac Mini en de iPod Shuffle voorspeld. Goed journalistiek speurwerk kortom. Met zulke bronnen hoort elke journalist te publiceren. Bij een normaal bedrijf zou men de schouders ophalen, maar in Jobs’ universum is dit een grote misdaad.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.