Het Europees Register Informatie Architecten (ERIA) stelde zijn vereniging per 1 januari 2005 officieel open voor leden. Daarvoor werd een jaar lang hard gewerkt aan de inhoudelijke invulling van het certificatietraject.
|
Brug slaan
Met het ERIA willen Van der Ven en Olde Hartmann hun oorspronkelijke gedachte, de verdere professionalisering van de informatiearchitect, nastreven. Raad van Advies-lid Van der Ven, in het dagelijks leven Corporate Information Manager bij ingenieursbureau Royal Haskoning, heeft een verleden van informatieanalyse en certificering. “Zowel bij overheid als bedrijfsleven heb ik ervaring opgedaan met het opzetten van persoonscertificering.” ERIA-secretaris Olde Hartmann is andragologe (veranderkundige) en heeft zich toegelegd op de wisselwerking tussen informatie en organisatie. “Ik ben altijd met informatie bezig geweest, dus de stap naar informatiearchitectuur was voor mij heel logisch. Sinds 1999 geeft mijn opleidings- en adviesbureau opleidingen informatiearchitectuur. Daarnaast weet ik erg veel van toetsen.”
Nog een reden voor de oprichting is dat met de komst van formele universitaire opleidingen tot informatiearchitect, de kans bestaat dat de ervaring die de huidige informatiearchitecten in de praktijk hebben opgedaan straks gedevalueerd raakt. Olde Hartmann: “We moeten een brug slaan tussen de mensen met de praktijkervaring en de nieuwe lichting die van de universiteit komt en vooral theoretische kennis heeft. Het kan zijn dat een informatiearchitect die zijn kennis vooral uit de praktijk heeft, straks wordt gediskwalificeerd door de markt, omdat de universitaire opleiding de boventoon gaat voeren. Dat maakt de kloof tussen jong en oud alleen maar groter. Dat willen we ondervangen door certificeringen en waar nodig ondersteuning door ervaren coaches.”
RACK-model
Op dit moment zijn het SCIA en ERIA de enige twee certificeringsorganisaties voor informatiearchitecten in Nederland. Van der Ven: “Het kan best zijn dat daar nog één of twee organisaties bij komen de komende jaren. Verregaande versnippering lijkt me niet wenselijk, maar het ideaalbeeld, één certificaat, is ook een utopie. Het voordeel van een klein aantal instituten naast elkaar is dat mensen keus hebben en dat de instituten worden gedwongen zich kwalitatief te onderscheiden.”
Reden voor Van der Ven om samen met Olde Hartmann ERIA te initiëren waren de validatietools. “Ik heb me, na mijn afscheid bij SCIA bewust een tijd afzijdig gehouden van de wereld van certificeringen, omdat ik het niet geloofwaardig vind om van de ene voorzittersfunctie in de andere over te stappen. Marleen wist me ervan te overtuigen dat we een model konden maken, gebaseerd op wetenschappelijke methoden, waarmee we objectieve en toetsbare certificering konden realiseren. Dat was voor mij een belangrijk punt.”
“We zochten een zuiverder manier van certificeren. Je kunt niet zomaar een etiket op iemand drukken, zonder een gefundeerde argumentatie. Daarvoor hebben we het RACK-model (Regulatie, Affectief, Cognitief, Kennis) ontwikkeld. Dat geeft de bodem voor de beoordeling van een informatiearchitect. Dit model is opgezet in samenwerking met onder meer een onderwijskundige, een informatiearchitect in loondienst, een onafhankelijke informatiearchitect, een informatiearchitect van een systeemhuis en mensen die verstand hebben van psychologie en testen.”
Twee fasen
Het certificatietraject van het ERIA bestaat uit twee fasen. De eerste fase bestaat uit het testen van het cognitieve deel (hoe ga je met kennis om) en het kennisgebied. Dit neemt ongeveer een halfjaar in beslag. Olde Hartmann: “Na afloop van deze fase ligt er voor ons een breekpunt. Dan is duidelijk wie er voor certificering in aanmerking komt en wordt het kaf van het koren gescheiden. Wij geven mensen een advies met een profiel waarin punten worden genoemd die minder sterk zijn en waar ze dus aan kunnen werken. Het certificaat is bij ons niet het einddoel. Het gaat ons echt om de professionalisering van de beroepsgroep.” De mensen die wel direct voor certificering in aanmerking komen (de andere groep kan in een later stadium delen van de eerste fase laten hertesten), gaan fase twee in. Die bestaat uit het testen van de regulatie van de persoon en het affectieve gebied (hoe ga je met anderen om). Aan het eind van het traject ontvangt iedereen wederom een profielschets en degenen die aan de eisen van het model voldoen, krijgen een certificaat en worden ingeschreven in het register van ERIA.
Eerste groep
Een jaar lang is gewerkt aan het toetsmodel en sinds 1 januari zijn leden welkom in de vereniging. Het model is voor twee jaar vastgelegd en is in beheer bij de Raad van Advies. Het register is nu nog leeg, maar binnenkort begint de eerste groep informatiearchitecten aan het traject. Na deze eerste groep kunnen er bijstellingen plaatsvinden in de procedure. “Niet van het model zelf, daar hebben we lang en goed over gedacht en dat ligt nu twee jaar vast. Na twee jaar kunnen we deze, waar nodig, aanpassen aan de ontwikkelingen in de markt”, zegt Van der Ven.< BR>
Kijk voor meer informatie over het RACK-model, het certificeringstraject en het ERIA op http://www.eria.nl
Kim Loohuis, het certificeringstraject en het ERIA op www.eria.nl