HP brengt zijn klanten meer middelen voor de reeds lang geplande overstap naar Intels 64-bit Itanium-processor. De serverleverancier introduceert OpenVMS versie 8.2 die de uitvoeringen voor Itanium en de eigen Alpha-chip gelijk maakt.
De broncode van het besturingssysteem is nu gelijkgetrokken, wat HP in staat stelt toekomstige verbeteringen voor beide processorplatformen gelijktijdig uit te brengen. Het is met de nieuwe OpenVMS-versie dan ook mogelijk clusters te draaien met gemengde nodes van Integrity-machines (Itanium) en AlphaServers. Voorwaarde hiervoor is wel een gedeeld opslagsysteem met glasvezelverbindingen.
Madison 9M
Verder onthulde HP begin deze week ook dat het de nieuwe Itanium 2-uitvoering met 9 MB aan Level 3 cachegeheugen (codenaam Madison) heeft opgenomen in zijn middelzware en zware servers. Die machines zijn nu ook verkrijgbaar met versie 9 van de Suse Linux Enterprise Server, gebaseerd op Linux-kernel 2.6. Dankzij die nieuwe kernel kan Linux tot zestien processoren aan in één machine.
De nieuwe Itanium 2 is socket-compatibel met de voorgaande uitvoering. De twee kunnen dan ook in één server gecombineerd worden, wat ook geldt voor HP’s zelf ontwikkelde dualprocessor-module mx2 die in één Itanium 2-socket wordt gestoken. De nieuwe 9M-uitvoering biedt een prestatieverbetering tot 25 procent, melden HP en Intel.
HP voert de Itanium zo breed mogelijk wat besturingssystemen betreft en ondersteunt dan ook Windows op dat platform. Het biedt nu de eerste gecertificeerde 64-bit Windows Server 2003-clusters die geografisch verspreid zijn. De nodes van een cluster hoeven dus niet in hetzelfde datacenter te staan. Daarnaast komt HP nu met betaling-naar-gebruik voor Windows-servers. Dit volgt later voor andere besturingssystemen, zegt HP-directeur Peter Kraft.
HP-UX en Nonstop
De eigen Unix-variant HP-UX krijgt nu verbeteringen voor beschikbaarheid en rampenherstel middels Metrocluster en Contintentalcluster. Eerstgenoemde ondersteunt nu afstanden tot 250 kilometer en laatstgenoemde tot 800 kilometer tussen de nodes. Ook zijn de beheerhulpmiddelen Secure Resource Partitions en Global Workload Manager verbeterd. Eerstgenoemde draait applicaties in een schijnbaar eigen systeempartitie, terwijl de server toch uit één systeemimage bestaat. Laatstgenoemde ondersteunt nu ook Linux-servers.
HP’s fouttolerante platform Nonstop, oorspronkelijk van Tandem, wordt nu voorbereid op de overgang naar Itanium. De leverancier biedt een reeks diensten voor deze migratie, die het overigens evolutie noemt. De eerste Nonstop-machines met Itanium 2-processoren, Nonstop Advanced Architecture geheten, verschijnen rond het midden van dit jaar.
Itanium breed
Kraft, verantwoordelijk voor HP’s bedrijfskritische servers in Emea (Europa, Midden-Oosten en Afrika), stelt dan ook dat het bedrijf de Itanium naar een grotere markt brengt, hoewel HP onlangs zijn lijn Itanium-werkstations schrapte en Intel de Itanium meer voor de absolute bovenkant van de servermarkt positioneert.
Kraft wijst op HP’s aankondiging eind vorige maand: “Wij investeren de komende drie jaar drie miljard dollar in Itanium. Daarnaast hebben wij vorig jaar één miljard dollar omzet aan Integrity-oplossingen behaald.” HP ziet semi-64-bit platformen, AMD’s Opteron en Intels 64-bit extendend Xeon, niet als bedreiging voor de Itanium.< BR>