Sun Microsystems werkt aan een nas-opslagapparaat (network attached storage) met geclusterde Opteron-servers. De producent heeft onlangs details vrijgegeven over dit geheime project met de codenaam Honeycomb.
Het opslagcluster komt voort uit de overgenomen serverspecialist Kealia, opgericht door Andy Bechtolsheim, mede-oprichter en oud-techneut van Sun. Het particuliere bedrijf is februari vorig jaar overgenomen voor een onbekend bedrag. Marketingmanager Aad Dekkers van Sun Nederland gaf vorige maand al aan dat de expertise van Kealia onder meer wordt ingezet om de schaalbaarheid van Opteron-servers te verhogen.
Hij vertelde toen ook dat Sun in 2005 met uitbreidingen van zijn Opteron-portfolio komt, “naar boven, beneden en zijdelings”. Hij verwijst met de eerste twee omschrijvingen naar zwaardere en lichtere servers. Met de laatste heeft hij het over nieuwe soorten machines. Hij noemde ‘bladeservers’ als voorbeeld. Honeycomb, waarvan nu enige details zijn onthuld, blijkt hier ook bij te horen.
Impact
Het opslagcluster is nu een prototype-server van 3u hoog die vier semi-64-bit Opteron-processoren en 400 GB aan opslag per processor bevat. Sun moet de definitieve hardware-configuratie nog vastleggen. De machine kan dienst doen als een losstaand opslagapparaat of gekoppeld worden als knooppunt (node) in een groter opslaggeheel.
Deze opzet komt in overeen met het Riss (Reference Information Storage System) dat HP in mei vorig jaar onthulde op de Ensa@work-beurs in Duitsland. Die opslagmachine is in wezen een cluster van Proliant-servers met Intels 32-bit Xeon-processoren. Dit geheel is één opslagpoel met gespiegelde data waarbij elke knooppunt een index van de eigen ‘lokale’ data bijhoudt.
Sun draait op zijn Honeycomb gespecialiseerde indexeringssoftware om de opgeslagen data snel te kunnen doorzoeken en vlot bestanden te kunnen terughalen. De serverproducent geeft hoog op over de snelheid en denkt dat deze technologie minstens zo’n grote impact zal hebben als het door hem ontwikkelde netwerkbestandssysteem NFS ooit had. Het bedrijf denkt Honeycomb met een maand of zes op de markt te hebben.< BR>