Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wij wensen u een veilig 2005; Noem een bleeder met slagaderlijke proporties; Oracle goed voor Peoplesoft-gebruikers?
Wij wensen u een veilig 2005
… want 2004 was een rampjaar. Vorig jaar zijn veel Nederlanders zich onveiliger gaan voelen, hoewel volgens objectieve politiestatistieken het aantal moorden en andere misdaden afnam. Op het gebied van cybercrime sporen onze toenemende onveiligheidsgevoelens wél met de statistieken: de virusellende verminderde niet, terwijl de hoeveelheid spam, spyware, ddos-aanvallen en phishing-dreigingen fors toenam. Vooral bij phishing gaat het snel om ernstige vormen van criminaliteit. Bij phishing en (sommige) spyware worden identiteitsgegevens ontfutseld om burgers te bestelen. Dat we er in Nederland nog relatief weinig van merken, komt omdat de meeste van dit soort activiteiten zich op grotere taalgemeenschappen richten. Maar het gaat onherroepelijk toenemen.
Wachten tot de overheid dit probleem aanpakt, heeft geen zin. Het is al mooi dat spam strafbaar is gesteld en de eerste spammers zijn veroordeeld. Cybercrime heeft echter geen prioriteit en zal dat op korte termijn ook niet krijgen. Vervolging is bovendien erg lastig. De bestrijding moet vooral met technologische wapens worden gevoerd: preventie, preventie, preventie. Daarin moeten ook computerleveranciers, providers en softwareproducenten hun verantwoordelijkheid nemen: geen computers uitleveren zonder virusprogramma en firewall; geen internetabonnement zonder centrale viruscontrole; geen browsers zonder popup-blokkering (pop-ups worden steeds vaker gekaapt via phishing-technieken), dat wil zeggen dat alle oudere versies van Explorer in de ban moeten worden gedaan.
Ik voorspel dat we er in 2005 een belangrijke nieuwe leverancier van beveiligingssoftware bij krijgen: Microsoft. De softwaregigant komt dit jaar met eigen software tegen virussen en spyware gebaseerd op technologie van de overgenomen bedrijven Gecad en Giant Company. Over misbruik van monopoliepositie zult u mij dit keer niet horen. Alle hulp is welkom.
Noem een bleeder met slagaderlijke proporties
… de pc-divisie van IBM. Met moeite heeft het IBM-management het gezicht in de plooi weten te houden bij de bekrachtiging van de verkoop van de pc-divisie aan het Chinese Lenovo. Maar reken maar dat de driedelige pakkenbrigade op het hoofdkantoor een beschaafd vreugdedansje heeft gemaakt. De pc-tak was namelijk een bodemloze put. Deze eeuw moest er al een kleine miljard dollar bij. Vanaf 2001 verloor de pc-poot achtereenvolgens 397 miljoen, 171 miljoen (2002) en 258 miljoen (2003). En de eerste helft van 2004 moest het moederbedrijf er 139 miljoen dollar bijleggen. Dat is wat je noemt een ‘bleeder’. Op een jaaromzet van 10 miljard zijn zulke cijfers misschien niet dramatisch, maar het structurele karakter ervan is dat wel. Dat kun je niet blijven wegrationaliseren als een ‘strategische investering’ – het meest gebruikte eufemisme voor verliesgevende activiteiten. Het is dan ook zeer verstandig dat IBM daaraan een einde heeft gemaakt. En nog wel op een nette manier. De continuïteit van de huidige productlijnen en de ondersteuning lijkt voor IBM’s klantenkring uitstekend gewaarborgd.
Oracle goed voor Peoplesoft-gebruikers?
… als ze maar betalen. Zijn wij in goede handen bij Oracle? Dat is de bange vraag van veel Peoplesoft-gebruikers. Om zijn nieuwe klanten gerust te stellen heeft Larry Ellison plechtig beloofd minstens nog tien jaar de huidige Peoplesoft-producten te ondersteunen. Tien jaar is onafzienbaar lang in de software-industrie, maar er lijkt mij geen reden aan deze belofte te twijfelen. Onderhoud en dienstverlening zijn namelijk substantiële inkomstenbronnen van erp-leveranciers. De grote applicatieleveranciers halen ongeveer eenderde van hun omzet uit onderhoud, eenderde uit dienstverlening en eenderde uit licenties. Je zou dus wel gek zijn om die lucratieve business te frustreren. Iets geheel anders is of het Peoplesoft-platform toekomst heeft, laat staan dat van JD Edwards. Dat is niet aannemelijk. Oracle zal op termijn de belangrijkste applicaties samenbrengen en van een gemeenschappelijk fundament voorzien: de Oracle-database en de Oracle-middleware. Of Peoplesoft-gebruikers zich daarover zorgen moeten maken is de vraag. Maar IBM zeker, om over BEA maar te zwijgen.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.