Hij zou boven aan het verlanglijstje van iedere pc-gebruiker moeten hebben gestaan, de webbrowser die geen beveiligingsproblemen veroorzaakt. Eentje die geen gebruik maakt van Active X zou een bonus zijn, want dat is de techniek die web-toepassingen aan Windows koppelt – en daarmee de virussen binnenlaat. Het zou ook leuk zijn als we konden wennen aan de interface van een browser die zowel op een Mac als op een pc onder Windows of Linux zou werken.
Waarom gebruiken we Internet Explorer (IE) als de schier eindeloze stroom patches aangeeft dat zelfs Microsoft weet dat het een beroerd product is? Het antwoord is eenvoudig: het bestaat. Op het gebied van beveiliging is een en ander verbeterd met de komst van Service Pack 2, maar meer dan de helft van de Windows-gebruikers loopt nog steeds risico’s. Is dan ‘het pakket bestaat’ nog goed genoeg of moeten we verder zoeken? We accepteren andere inferieure producten, met name Word, maar dat is een minder groot probleem dan IE. Word is gewoon vervelend slecht en crashgevoelig, maar IE is een achterdeur waardoor problemen zich verspreiden, niet alleen naar afzonderlijke pc’s maar mogelijkerwijs ook over het netwerk. De tijd is rijp om actief op zoek te gaan naar een vervanger die tegelijkertijd functionaliteitverbeteringen bevat.
Ikzelf ben een eenvoudige internetgebruiker; mijn mening over geavanceerde mogelijkheden van een browser is dan ook niet relevant. Toch kan ik niet om alle negatieve commentaren over IE heen. Naast de Active X-problemen en de beveiligingslekken, is IE blijkbaar functioneel niet veel vooruitgekomen sinds het product de algemene standaard werd. Het wordt bijvoorbeeld door de gebruikers als veel minder goed ervaren dan Safari van Apple, hoewel dat natuurlijk wel te verwachten was.
Toen het web populair werd, was er een jong bedrijf – Netscape – dat de markt domineerde. Er ontstond een enorm commercieel en bitter gevecht tussen Netscape en Microsoft, dat door Microsoft werd gewonnen door IE met Windows mee te leveren. Gebruikers als ik hadden geen zin het betere product te kopen terwijl IE voldoende bood. Steeds hetzelfde verhaal. Netscape werd opgeslokt door AOL en is tegenwoordig een heel kleine afdeling, maar nog steeds niet dood. Ze ontwikkelden een nieuw product met de naam Mozilla, de basis van de slecht ontvangen browser Netscape/AOL versie 6. AOL heeft het wel eens gehad over een speciaal aangepaste versie van IE, wellicht als alternatief voor Netscape, maar toch is versie 7.2 van Netscape een grote stap vooruit.
Eindelijk heeft de inferioriteit van het Microsoft-product en de koppeling ervan aan Windows de deur geopend voor alternatieven. Naast Netscape is er het Noorse product Opera en de Apple-browser, maar Mozilla is op de Open Source-markt geplaatst (http://www.mozilla.org) en is bezig veel indruk te maken met een product dat onder de naam Firefox is verschenen.
Deze nieuwe ontwikkeling moet wel in het juiste perspectief worden gezien. Microsoft en IE domineren nog steeds met 93 procent van de markt, maar dat is de laatste maanden al 2,5 procent geslonken. Geen geweldig hoog percentage, maar wel een duidelijke indicatie van de ontwikkelingen die ons in de nabije toekomst te wachten staan. De belangrijkste reden voor deze verandering is Firefox. Deze browser draait namelijk op Windows 98 en hoger, op Linux en op Mac OS. De Windows-versie is qua aantallen het belangrijkst, maar de beschikbaarheid van een browser die op meerdere platformen beschikbaar is, geldt als groot voordeel op de langere termijn. Firefox is gratis; download een installatiebestand van 5MB en het programma configureert zichzelf aan de hand van bestaande IE-instellingen en -gegevens. IE hoeft niet te worden verwijderd; beide browsers kunnen tegelijk worden gebruikt. Probeer het eens uit!< BR>
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal it-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.