Veel telecombedrijven investeren de komende jaren flink in hun netwerken om vaste telefonie te integreren in ip-datanetwerken. Juist nu staat de dominante positie van Cisco in de telecommarkt onder druk.
|
Het kan niet aan de inspanning liggen die de netwerkfabrikant zich voor deze markt getroost heeft. Cisco greep zijn twintigjarig bestaan in 2004 aan voor de introductie van zijn langverwachte paradepaardje voor de carriermarkt, de CRS-1. Het concern heeft er veel aan gedaan om dit apparaat tot het voor de hand liggende nieuwe hart van internet te maken. Het bevat het nieuwste van het nieuwste op hardware gebied. De CRS-1 is opgebouwd uit nieuwe in samenwerking met IBM ontwikkelde chipsets, die transportsnelheden van 40 Gbps ondersteunen. Het basissysteem van de CRS-1 bestaat uit zestien poorten die gezamenlijk 640 Gbps aan informatie kunnen schakelen. Dit is uit te breiden tot multi-terabitniveau doordat tot 72 CRS-1-systemen aan elkaar te knopen zijn.
Naast de voorzieningen voor hoge-capaciteitsnetwerken ontwikkelde Cisco voor het apparaat ook het volledig nieuwe besturingssysteem Cisco IOS XR om telecombedrijven in hun behoeften tegemoet te komen. Het besturingssysteem is opgedeeld in drie lagen; een data-, controle- en beheergedeelte. Aanpassingen aan de router zijn door deze indeling zonder onderbreking van de bedrijfsvoering uit te voeren. Daarnaast is het grote systeem op te delen in meerdere logische routers. Klanten kunnen hierdoor ieder over hun eigen hardwareonderdelen in het systeem beschikken. Daarnaast zijn per klant diensten aan te zetten.
Laat
Cisco was laat met de introductie van deze multi-terabitrouter. Veel telecombedrijven hebben in de aanloop naar de standaardisatie van hun diensten op één ip-netwerk al hun technologiekeuze gemaakt. De core router van Juniper, de T640, is volgens deze fabrikant in de twee jaar dat het product beschikbaar is in gebruik genomen in 75 telecomnetwerken over de hele wereld. KPN bijvoorbeeld gebruikt de Juniper-router die het nu voor zijn ip vpn-diensten inzet, straks ook als basis voor de spraakdiensten op zijn ip-infrastructuur. Het telecombedrijf gaat volgend jaar met Siemens deze overheveling van spraak naar het ip-netwerk uitvoeren.
Cisco heeft nog maar weinig telecombedrijven weten te strikken voor zijn CRS-1. Het concern zegt dat er op dit moment zes betalende afnemers van de CRS-1 zijn, waaronder de Japanse internetaanbieder Softbank BB en het Japanse onderzoeksnetwerk Supersinet, Telecom Italia en het Pittsburgh Supercomputing
Uit de markt kopen Cisco vestigde in juni vorig jaar alle ogen op zich door de noodlijdende starter van core routers Procket Networks op te kopen voor 89 miljoen dollar. Cisco, dat stelt nooit een concurrent opgekocht te hebben voor het marktaandeel, zegt dat het Procket overnam vanwege het onderzoekstalent bij de starter. Naast Juniper ondervindt Cisco concurrentie van de starter Avici. Dit bedrijf, dat AT&T als aandeelhouder en belangrijke klant heeft, werkt samen met Huawei, de Chinese concurrent van Cisco, en met de fabrikant van telecomapparatuur Nortel. Surfnet heeft een Avici-router als kloppend hart voor het nieuwe netwerk aangeschaft. |
Harde noten
De technologische voorsprong die Cisco nu claimt met zijn CRS-1 is minder hard dan het lijkt. Van een eventuele capaciteitsbeperking in de T640 is geen sprake, sinds Juniper dit routerplatform eind vorig jaar uitbreidde met de switch TX Matrix. Deze maakt het mogelijk om de capaciteit van het platform te verhogen door meerdere routers in serie te plaatsen. Juniper komt met deze switch aan twee belangrijke eisen van gebruikers tegemoet: investeringsbescherming en een migratiepad voor toekomstige capaciteitsgroei.
De stevige positie die Juniper inmiddels in de carriermarkt heeft, draagt nog een gevaar in zich. Telecombedrijven zijn gesteld op standaardisatie in hun netwerken om deze efficiënt en betrouwbaar te laten functioneren. De keuze voor deze fabrikant in het hart van het netwerk heeft mogelijk ook consequenties voor de rand van het netwerk. Daarbij komt dat het besturingssysteem van de CRS-1 afwijkt van het IOS-besturingssysteem. Cisco is daarmee zijn voordeel van homogeniteit in het netwerk kwijtgeraakt.
Het bedrijf doet er alles aan om dit zo snel mogelijk te veranderen. Het heeft begin december 2004 BCN gekocht. Deze Amerikaanse starter, waarin Cisco voor de overname al een onbekend belang had, is gespecialiseerd in ip-routing hardware en software. Experts verwachten dat het concern deze aankoop gebruikt om de al wat oudere routerseries 7600 en 10000 voor telecomnetwerken van een nieuw besturingssysteem en nieuwe functies te voorzien. Een andere aanwijzing daarvoor is de terugkeer van netwerkgoeroe Toni Li bij Cisco. Li, die ook aan de wieg van het bestaande IOS heeft gestaan, vertrok in de jaren negentig naar Juniper en later naar Procket Networks. Verder nam Cisco zomer vorig jaar P-Cube over dat gespecialiseerd dat een dienstenplatform voor telecombedrijven als hoofdproduct had.< BR>