Nu Centric opnieuw reorganiseert, ijvert CNV Dienstenbond voor een actieve rol van de vakbonden bij alles wat te maken heeft met arbeidsvoorwaarden en reorganisaties. Tot nu toe doet de directie alleen zaken met de ondernemingsraad.
Wim Burggraaf, bestuurder van CNV Dienstenbond, vindt de huidige situatie dat de directie van Centric alles rond arbeidsvoorwaarden (salarisontwikkeling, vakantiedagen en dergelijke) en herstructureringen bespreekt met de ondernemingsraad niet ideaal. Ook de recente sanering bij Centric IT Solutions is enkel in overleg met de Centric-or uitgevoerd. Hierbij verliezen zo'n veertig mensen hun baan, moet een twintigtal een 'verbetertraject' in en komt er een vertrekregeling voor ouderen.
Burggraaf stelt dat arbeidsvoorwaarden en sociale plannen primair met vakbonden moeten worden geregeld. “Vakbonden ontstaan doordat leden vrijwillig toetreden. De or ontstaat omdat er een wet is. De vakbond is onafhankelijk en de or is een afhankelijk medezeggenschapsorgaan in een onderneming. In de praktijk zie je dat or-leden regelmatig onder druk worden gezet door hun leidinggevenden”, schrijft Burggraaf in een gisteren uitgestuurde ledenbrief.
Hij vult hierop aan dat de vakbond kennis en kunde van arbeidsvoorwaardelijke regelingen kan inbrengen, naast de bedrijfsspecifieke kennis van de or. De CNV-bestuurder pleit ervoor dat de or voortaan samen met de vakbonden gaat onderhandelen met de directie. In zijn ogen zou het sowieso goed zijn als er een cao zou komen. “Af en toe worden de arbeidsvoorwaarden bij Centric eenzijdig aangepast door de directie, bijvoorbeeld de pensioenregeling. Ik vind dat een slechte zaak en onaanvaardbaar.”
Van Centric-bestuurder Gerard Sanderink is bekend dat hij de vakbonden liever buiten de deur houdt en alleen de or als gesprekspartner accepteert. De bonden kunnen echter alleen een rol van betekenis spelen als zij over een behoorlijk aantal leden beschikken. Op dit moment is de organisatiegraad binnen de automatiseerder laag. CNV-bestuurder Burggraaf beseft dat er zieltjes moeten worden gewonnen. “De komende tijd ga ik veel energie steken in het werven van leden. Lukt dat niet, dan is het Centric-verhaal voor mij over en uit.”
FNV-bestuurder Gerard van Hees zou ook graag zien dat de vakbonden kunnen meepraten bij Centric. Hij typeert het bedrijf als een sociaal zwakke onderneming. Ook Van Hees beseft dat er veel tijd gaat zitten in het werven van leden. “Maar er zijn meer it-bedrijven die nog steeds 'ijzerenheinig' reageren op vakbonden. Denk aan Ordina, LogicaCMG en Capgemini. Daar willen we als bonden ook voet aan de grond krijgen.”
Wat is er mis met het onderhandelen tussen werkgever en OR? OR-leden zijn vaak nauw betrokken bij zowel beleidsbepaling als arbeidsomstandigheden. Ik ben het er ook niet mee eens, dat Centric een sociaal zwakke onderneming zou zijn. Ik denk dat de crux veel meer is gelegen in het feit, dat er in ICT-bedrijven zo’n lage organisatiegraad is v.w.b. vakbondsleden. Met permissie beweer ik, dat de bonden zelf sociaal zwak zijn, omdat ze individuele pijnlijke situaties, die hun leden ondergaan, niet (kunnen of willen) veranderen.
Een bedrijf moet rendabel opereren, anders kun je ’t geld als Nederlandse ondernemer beter in sociaal zwakke landen (dus veel goedkoper), zoals China, Polen, Bulgarije, etc. (uit-)besteden. Nederland is ziek. Niemand voelt zich meer veilig, iedereen leeft voor zichzelf, Europa bepaalt onze regels en de euro prijst Nederland uit de markt. Ik vind, als we dan toch ongenuanceerd bezig zijn, Aart Jan de Geus en Laurens Jan Brinkhorst sociaal zeer zwak. Zij zorgen er voor, dat oudere werknemers (die nota bene de sociale instanties en de pensioenfondsen in de loop der jaren aardig hebben gespekt) vogelvrij zijn, makkelijker ontslagen moeten kunnen worden, langer door moeten werken en ze presenteren de rekening van het zieke Nederland weer aan de werkgevers.
Ik ben zelf al jaren OR-lid van Centric IT Solutions en heb veel bewondering voor Gerard Sanderink, aangezien hij steeds weer een substantieel deel van zijn eigen nettowinst en vermogen in eigen onderneming investeert, waardoor o.a. de continuiteit voor werknemers wordt gewaarborgd. De relatie tussen werkgever en OR is, vind ik, zeer constructief. De OR heeft er met name voor gezorgd, dat niet alle tijdelijke contracten werden ontbonden en dat het aantal ontslagen beperkt is gebleven tot veelal inhuurkrachten, (vervroegd)natuurlijk verloop in overleg met betrokkenen en op basis van functioneren, zeker in verhouding met andere middelgrote ondernemingen, die grote aantallen ontslagen melden.
Mee eens wat betreft je opmerking omtrent de vakbonden, die niet in staat zijn individuele leden te helpen. Ik spreek uit ervaring, want de bond heeft bitter weinig voor mij gedaan rond het faillisement van AINO.
Een groot deel van de “in opdracht zijnde werknemers” is overgenomen door Centric. Ook mij is een aanbod gedaan door Centric (zat ook in opdracht). En hier was Centric absoluut geen nette partij! Sterker nog zij hebben me tot dreigens toe proberen te dwingen bij hun in dienst te treden. Ik heb dit voorgelegd bij de bond, maar die reageerden gewoon niet. Uiteindelijk heb ik zelf een juridisch adviseur in de hand genomen, om van de dreigementen van de heer Sanderink af te komen. Hij had namelijk totaal niet het recht om mij op straffe van absurde bedragen te dwingen bij Centric in dienst te treden. Hij dacht dat mijn toenmalige opdrachtgever een prachtige nieuwe ingang voor Centric zou zijn. Het mij in de handen geschoven arbeidsovereenkomst was derhalve ook ronduit belachelijk en een regelrechte belediging naar mij toe.
Mijn werkgever was failliet met alle ellende van dien, en dus was ik vrij om te kiezen toen mijn opdrachtgever mij aangaf dat ze mij in ieder geval wilden behouden op de plek waar ik aan het werk was op dat moment.
Het was echt ongeloofelijk door hoeveel verschillende bedrijven ik toen ben benaderd die schijnbaar op de hoogte waren van mijn situatie. De aanbiedingen waren dan ook allemaal reuze interessant, en het bod van Centric was dus te droevig voor woorden!
Nu zijn er toch een aantal van mijn oude collega’s wel overgegaan naar Centric, en nu heb ik nog meer met ze te doen. Want menselijkheid staat bij Centric niet hoog in het vaandel. Dus stop je geslijm over Sanderink en zijn boeven, en plaats hen naast onze ministers en staatssecretarissen op het schavot van lieden die ons land naar de verdoemenis helpen. Veel grote werkgevers in Nederland hebben momenteel weinig moeite met de ellendige situatie waarin zij hun medewerkers brengen! Ze zijn net zo erg als overheid die het ontslaan van werknemers inderdaad steeds makkelijker maken. Is het dan toch het bedrijfleven die hier de dienst uitmaakt?
Bolletje,
Aangezien onze de eerste wet in Neerlands grondwet vrijheids van meningsuiting luidt en je hier van gebruik maakt ga ik verder niet in op de inhoud van je email, danwel de stelling die je inneemt.
Maar wees een vent en gebruik je naam en geen laffaard die uitspraken doet onder een pseudo.
Vicotum Salutem
Volgens mij is er niets mis met overleg tussen OR en werkgever. Zeker als de organisatie graad laag en de bonden maar weinig interesse tonen in goede tijden van een bedrijf en alleen als het minder gaat met het bedrijf en er (PR) eer valt te behalen voor de bonden dan willen ze maar al te graag tussen OR en werkgever willen dringen.
Het bedrijf waar ik werkzaam ben (automotive / 150 FTE) en in de Ondernemingsraad zit, zitten een paar vakbondsleden als lid van de Ondernemingsraad. Ook wij overleggen met de Directie over de arbeidsvoorwaarden aangezien wij niet onder een CAO vallen.
Voorafgaand aan de verkiezingen in 2004 zagen de bonden geen kans kandidaten te stellen voor de verkiezingen. Het zou mij niet verbazen als dit ook bij Centric het geval is.
Als de organistatie graad laag is, wat is dan de waarde/kracht van de vakbonden? Weinig tot niets, want ze vertegenwoordigen dan een minderheid en krijgen ze maar een muizenpootje tussen de deur. Als daarintegen tijdens OR-verkiezingen een ruime meerderheid van het personeel zijn/haar heeft uitgebracht is zij een betere vertegenwoordiger van het personeel dan de bond.
Ook hoeft een OR niet minder kundig te zijn dan vakbonden. Ook vakbonden slaan soms flaters met (bedrijfs) CAO’s. Druk vanuit Directie op OR: geldt in zekere zin ook voor de vakbonden en hoort bij het spel.
Beste Sander,
Je kromme taalgebruik vol fouten kan duiden op twee dingen. Of je bent dyslectisch en dan laten we het hierbij. Of je bent een zetbaasje van Centic die zijn domheid wil verbergen met gratuit gebruik van Latijnse uitspraken.
Beste mensen,
Een bedrijf die tegen de stroom van de conjunctuur in goed gepresteerd heeft (en dit nog steeds doet) verdient beter dan een afbrander van iemand die met zekerheidsaangrezende-waarschijnlijkheid een veel beter voorstel heeft gekregen dan dat hij daadwerkelijk waard was tijdens zijn overgang van Aino naar Centric. Je kan geen objectieve mening geven n.a.v. 1 persoonlijke ervaring. Voor en na jou zijn er honderden geweest die de overgang wel als correct en prettig hebben ervaren.
Victurus te Saluto!
Ik vraag me af waar de bonden zich mee bemoeien. Volkgens mij heeft niemand dit aan de bonden gevraagd.Burggraaf is een buitenstaander. Ik ga toch ook als niet lid vertellen hoe de bonden hun zaak moeten regelen.?
Het is weer duidelijk dat sinds de recente acties de bonden weer denken dat ze zich overal mee kunnen en moeten bemoeien.
Overigens: Ik zit bij Centric; ik heb op de wip gezeten maar ik mag blijven. Dus ik heb recht van spreke, in tegenstelling tot vele anderen
Inbinden dus aub
Nee, niets lelijks gezegd hoor over Centric. Keurig bedrijf, mag mensen gewoon bedreigen. Dat is tegenwoordig allemaal geoorloofd. Ik was overigens niet de enige die dreigbrieven heeft ontvangen. Er is zelf aangifte gedaan door een aantal ex-AINO collega’s.
Wat ook zo bijzonder was, was het feit dat Centric een aanbod deed op basis van de door AINO (in dit geval de curator) verstrekte salaris en NAW gegevens. Iets wat volstrekt illegaal was, omdat dit prive gegevens zijn, en iedere medewerker had dus in dit geval toestemming moeten geven aan Centric om deze gegevens te mogen ontvangen en gebruiken! Hierbij moet opgemerkt worden dat AINO failliet was en dus niet overgenomen door Centric! Centric wilde alleen de gezonde poppetjes overnemen, en niet de gehele boedel. En zo probeerde Centric als een parasiet, de grote weldoener te spelen door te stellen dat ze in ieder geval +/- 350 man wilden redden.
Maar verder een keurig bedrijf hoor, niets mis mee. Als je op die manier wilt werken moet je daar vooral voor kiezen.
Suc6 ermee.
Even wat tips voor de bonden in hun strijd om in de IT-branche voet aan de grond te krijgen:
1. Heb eerst overleg met de betreffende OR, wat je als bond zou kunnen betekenen;
2. Vervuil je eigen nest niet met onheuse publicaties (In de OR van Centric ITS zitten 4!! CNV kaderleden);
3. Doe een gezamenlijk voorstel (met alle bonden) aan het kabinet voor een constructieve IT CAO;
4. Spreek met het kabinet af, dat een IT CAO algemeen bindend wordt verklaard;
5. Zorg ervoor, dat het kabinet daadwerkelijk investeert in onze kenniseconomie, door o.a. het pc prive project weer zo snel mogelijk fiscaal aantrekkelijk te maken;
6. Neem je individuele leden serieus en help ze waar nodig;
7. Rectificeer het artikel in Computable, want uw voet tussen de deur bij werkgevers en uw beschuldigingen richting ondernemingsraden zal uw invloed c.q. inspraak alleen maar ondermijnen.