HP benadrukt dat het de 64-bit Itanium-processor niet laat vallen. Eind vorige week droeg het ingenieurs over aan Intel. Dit leidde prompt tot berichten dat de serverproducent zijn handen aftrekt van de Itanium.
HP ontkent dit met klem. De Itanium is en blijft het toekomstpad voor zijn zware servers. Dit zijn machines met de Alpha-processoren van Compaq (oorspronkelijk DEC) en HP’s eigen PA-risc-processoren. De laatste Alpha-processor is eind augustus uitgekomen, terwijl de laatste PA-risc (de 8900) komend jaar uitkomt. De Alpha-servers draaien zowel Unix-variant Tru64 als Open VMS. Alleen Open VMS wordt voortgezet; Tru64 vervalt op termijn ten gunste van HP-UX.
Investering
HP heeft eind vorige week ook bekendgemaakt dat het de komende drie jaar drie miljard dollar in Itanium investeert. Die investering dient voor het ontwerp van systemen, inclusief zware chipsets, en het overzetten van software. Dat laatste omvat ook stimulatie, al dan niet via steun, van andere softwareproducenten om hun producten over te zetten naar en te optimaliseren voor de Itanium-processor.
De overdracht van personeel aan Intel betreft enkele honderden processoringenieurs, werkzaam in Fort Collins (Colorado). Dat zijn de laatste ontwerpers die aan Itanium gerelateerd werk deden. HP laat weten dat deze mensen niet worden overgedragen, maar verhuurd aan Intel. De ingenieurs helpen de chipproducent met het ontwerpen van multikern- en ‘multithread’-processoren.
Intel komt komend jaar met ‘dualkern’-processoren, maar ziet zich daarbij afgetroefd door concurrent AMD, die dergelijke chips eerder uitbrengt. De Itanium-producent laat weten plannen te hebben voor multikern-chips, maar vertelt verder niets over zijn verdere multikern-voornemens.
Gezamenlijk
HP en Intel hebben samen de onderliggende architectuur (Explicitly Parallel Instruction Computing, Epic) van de Itanium ontwikkeld. De oorsprong van Epic ligt bij HP, dat in december 1988 een geheim onderzoeksproject startte. Enkele jaren later riep het de hulp in van Intel, mede omdat het de stijgende kosten van processorontwerp en -productie niet meer alleen wilde dragen.
De twee partners benadrukten al vóór de komst van de eerste generatie (codenaam Merced), die oorspronkelijk in 1997 moest verschijnen, dat niet alleen de fabricage maar ook het ontwerp van de processor aan Intel wordt overgelaten. Dit om serverproducent HP niet ook maar de schijn van voordeel te geven tegenover andere Itanium-afnemers.
Toch bevestigen HP-woordvoerders nu dat hun bedrijf meehielp bij het ontwerp. Dit hangt ook samen met het feit dat de Itanium in toenemende mate technologie in zich draagt van de Alpha-processor, afkomstig van het in 2002 door HP overgenomen Compaq. Het jaar ervoor waren al Alpha-ingenieurs en technieken overgegaan naar Intel. HP heeft begin vorig jaar ook een zelfontworpen Itanium-wijziging onthuld. Daarbij zijn twee van die processoren op één module gecombineerd. Die module is in een reguliere Itanium-voet – voor één processor – te steken.< BR>