Schakelen van wlan naar utms, gprs of een gsm-modem en dat allemaal in één enkel kaartje? Option biedt dit met de Globetrotter Fusion data card voorzien van de Globetrotter Mobility Manager. Reden genoeg om dit eens aan de tand te voelen.
|
Installatie
Zoals gebruikelijk moet eerst de software worden geïnstalleerd. Tijdens de installatieprocedure wordt aangegeven wanneer de kaart geplaatst moet worden. Het is allemaal gemakkelijk genoeg, maar Option heeft drivers die niet door Microsoft gecertificeerd zijn. Omdat de installatie van de kaart maar liefst acht drivers voor even veel virtuele apparaten wil installeren betekent dat acht maal een foutmelding van Windows XP met de waarschuwing dat niet-geteste software Windows instabiel kan maken. Er moet dus toch telkens op ‘Doorgaan’ geklikt worden.
Als men zich afvraagt waar die acht drivers voor dienen: Option heeft de combinatiekaart op een interessante manier ontworpen. De kaart gedraagt zich namelijk als een stelsel van een usb-controller met geïntegreerde hub en de rest is een samengesteld usb-apparaat met aan boord dus de Fusion umts gprs wlan-802.11b/g adapter, de Globetrotter Fusion 3G Smart Card Interface (dient uitsluitend voor het sim-kaartje van de gsm-provider), een 3G Applicatie-Interface bereikbaar via COM6, een 3G Diagnose-Interface bereikbaar via COM5 en dan nog een 3G-modem.
Globetrotter Mobility Manager
De Globetrotter Mobility Manager of kortweg Gtmm is de gebruikersinterface waarmee de gebruiker moet werken om de gewenste verbinding te kiezen. Voor de duidelijkheid: het systeem beschouwt de verschillende netwerken (wlan, umts, gprs en gsm-modem) als apart. De gebruiker dient een netwerk te kiezen waarmee het systeem werkt, totdat de verbinding wordt verbroken en een ander netwerk wordt gekozen.
|
We stippen dit aan, omdat we al mensen tegengekomen zijn die onterecht dachten dat dit systeem automatisch van wlan naar umts of gprs overschakelt zodra de afstand te groot wordt voor wlan. Dit kan wel handmatig worden ingesteld. De Gtmm heeft het typische XP-uiterlijk met drie vensters links (navigatie, netwerkstatus en verbindingsdetails) en rechts het informatie- of configuratievenster voor het gekozen onderdeel. De ‘home’-pagina van Gtmm toont een overzicht van de mogelijke netwerkverbindingen met uitzondering van wlan en of er ongelezen sms-berichten zijn.
SMS
In het navigatiepaneel kunt u kiezen voor sms, setup of wlan. De keuze sms biedt drie sms-mailboxen: op de sim-kaart, lokaal (op uw notebook) en een sms-archief. De sim-mailbox en de lokale mailbox hebben een inbox en een uitbox voor niet verzonden berichten. De lokale mailbox heeft daarnaast nog een verzonden-berichtenbox en eentje voor gewiste berichten.
Setup
De instellingen slaan op het te gebruiken telecomnetwerk en niet op wlan: daar is een aparte navigatiekeuze voor. De instellingen voor gprs kunnen erg ingewikkeld overkomen, zeker omdat de providers allemaal andere instellingen nodig hebben en dat die instellingen ook nog eens afhankelijk zijn van het soort hardware dat wordt gebruikt. Deze instellingen kunnen handmatig worden ingevoerd in Gtmm, maar gelukkig heeft Option een importmogelijkheid. Als er een nieuwe verbinding wordt aangemaakt, krijgt men eerst de keuze tussen 3G/gprs en gsm en kan gekozen worden tussen een handmatige configuratie en het importeren van een bestaande verbinding uit de Gtmm-database.
Productinfo
|
Wlan
Na het klikken op wlan verschijnt de Marvell Wireless Client Card Configuration Utility. Hiermee kunnen profielen voor wlan-netwerken worden gedefinieerd en verbindingen volgens het gekozen profiel gemaakt worden. De gebruiker kan met deze configuratieapplicatie ook statistieken opvragen, site-enquêtes uitvoeren en de wlan-instellingen wijzigen. De meeste gebruikers zullen echter volstaan met een of twee profielen en dit configuratiegereedschap niet meer nodig hebben als er al verbinding is gemaakt.
Prestaties
We hebben een gprs-verbinding opgebouwd en toen een 2,23 MB groot bestand gedownload. Dat verliep met een gemiddelde downloadsnelheid van 2,92 kB/s, wat voor een gprs-verbinding normaal is. Tijdens de transmissie hoorden we wel stoorgeluiden uit de luidspreker van onze notebook (een Dell Latitude X200). Kennelijk ontstonden er storingen tussen de notebook en de gsm-module in de Fusion-datakaart. Als zoiets voorkomt tussen een gsm en een notebook, kunt u dat oplossen door ze verder uit elkaar te zetten. Hier ging dat niet en moesten we het storende geluid voor lief nemen, want de luidspreker van de notebook liet zich niet uitschakelen.
Voor het wlan-gedeelte hebben we een 3Com 8250 Access Point opgesteld. Vervolgens hebben we onze normale testprocedure voor wlan-combinaties uitgevoerd. De testresultaten geven een werksnelheid van 739 kB/s in dezelfde ruimte en 443 kB/s op een afstand van circa 30 meter weer. Dat is niet zo goed als sommige andere producten uit onze massatest (een top van 1750 kB/s lokaal en 981 kB/s op afstand), maar wel aanvaardbaar.
Conclusie
Wie graag alles in één pc card wil hebben, kan bij Option terecht: de Globaltrotter Fusion met bijgehorende Mobility Manager software om al die verbindingen te beheren. Het geheel is gebruiksvriendelijk en presteert op een aanvaardbaar niveau.< BR>
Johan Zwiekhorst
Ik heb nu een globetrotter fusion maar ik kan niet aan een prepaid simkaart komen in nederland. Hoe moet ik dat doen
Ik ben opzoek naar software die ik kan installeren om zo mijn pc-kaart werkend te krijgen, zodat ik kan internetten op mijn laptop. Weet iemand waar ik deze vandaan kan halen??
Graag een e-mail sturen aan,info@marketing-nederland.nl
Het gaat om het volgende software.
Globe trotter
GT MAX HSUPA