Op de redactie van Computable is er de laatste weken verhoogde staat van paraatheid geweest, omdat er in de industrie zo veel grote ontwikkelingen hebben plaats gevonden aan het eind van 2004.
Al maanden worden er uitgebreide epistels geschreven over het overnamebod van Oracle op Peoplesoft. Overigens was dit niet ‘hostile’ maar ‘unsollicited’ volgens Oracle-ceo Larry Ellison op de recente Oracle OpenWorld in San Francisco. Daar was zelfs een aparte ruimte ingericht voor Peoplesoft-klanten die hun zorgen en bedenkingen konden laten wegnemen. Opzichtig hield de softwaregigant de handjes vast van verontruste Peoplesoft-gebruikers. “We will overservice Peoplesoft clients!”, aldus Ellison in zijn keynote. En dan heeft men nu eindelijk de rechterlijke zegen voor de transactie en pardoes neemt Symantec in een zucht en een vloek even Veritas over en dan meteen maar voor 13,5 miljard dollar, een paar miljard meer dan Oracle heeft vertimmerd.
IBM stootte in diezelfde week nog gauw even zijn pc-divisie af aan het Chinese Lenovo, zodat de cijfers er voor 2004 een stuk beter uit komen te zien. Lenovo ontworstelt zich met deze deal overigens aan de Chinese markt een trekt de wijde wereld in. Op eigen bodem hebben Getronics en Pink Roccade elkaar gevonden, maar mogen van de aandeelhouders van Pink nog niet in elkaars armen vallen; Ordina moet ook een kans krijgen. En zo is het een bewogen jaar geweest. Iedereen wilde blijkbaar graag nog even de boeken op orde hebben en geld speelt geen rol, zo lijkt het althans. Een grote consolidatieslag binnen bedrijven zelf en binnen de industrie geeft aan waar het naartoe gaat. Hadden specialisten en nichespelers de laatste jaren de wind een beetje in de zeilen, nu gaan we weer terug naar opkopen en inlijven. Als HP nu ook nog even zijn non-printing onderdelen verkoopt, dan kan bijvoorbeeld Sun Microsystems met zijn rijkelijk gevulde oorlogskas daar zijn voordeel mee doen. COO Jonathan Schwartz van Sun vertrouwde me een week geleden toe dat men meteen zouden bieden op die HP-onderdelen als ze beschikbaar zouden komen. Hij heeft het de zwaar onder vuur liggende Fiorina zelfs gevraagd, maar hij ziet het haar niet doen: “She will never admit that it’s the right thing to do, she’s too proud”. HP probeert nog steeds de Compaq-deal in zijn voordeel om te zetten, maar het wil nog niet echt vlotten. De winstgevendheid van de non-printing onderdelen ligt rond de 1 procent. HP drijft op inkt, papier en printers. Consultancy, servers en aanverwante artikelen leveren niet echt geld op. Te veel overhead. Nu maar even kijken of die andere recent gesloten deals wel goed uitpakken.< BR>