Het is droevig gesteld met het innoverend vermogen van ict in Nederland. Dat stelt Ernst & Young in zijn rapport 'Trends in ict 2005'. Het gebrek aan innovatievermogen blijkt volgens onderzoek uit het ontbreken van eigen research, het ontbreken van eigen productontwikkeling en het ontbreken van de ontwikkeling van nieuwe vormen van dienstverlening.
Het regeringsinitiatief, het Innovatieplatform, wordt door de ondervraagden zwaar bekritiseerd. De verwijten over het gebrek aan innovatie in Nederland worden heen en weer geschoven van overheid naar ict-bedrijven en terug. Ernst & Young pleit ervoor dat ict-bedrijven actief werken aan bijvoorbeeld de vernieuwing, verandering of verbetering van hun dienstverlening.
De overheid ziet Nederland graag als ‘innovatie’- of ‘kennisland’, maar de pratijk is weerbarstig, aldus E&Y. Op dit moment weet de ene minister niet wat de andere doet of wil. Ambtenaren lijken het spoor bijster te zijn en voeren tegenstrijdig beleid uit, schrijft het bedrijf in zijn rapport. Voorbeelden zijn de investering in de Betuwelijn, in 1996, in plaats van de verglazing van netwerken tot aan de voordeur. Vervolgens kan er veel meer geinvesteerd kan worden in thuiswerken als oplossing van het fileprobleem, niet in tolheffingen, aldus E&Y.
Ict-conjunctuur
Ongeveer 15 procent van de ondervraagden van het Ernst & Young-onderzoek zag in september 2004 het aantal externe ict’ers groeien, terwijl 12 procent een daling constateerde. In alle andere gevallen bleek het aantal externen gelijk, waaruit E&Y concludeert dat de markt voor externe ict’ers zich heeft gestabiliseerd. Uit de cijfers over de magere groei van internet ict’ers leidt het bedrijf af dat de arbeidsmarkt voor ict-professionals de komende tijd nog niet zal aantrekken.
Wat betreft de investeringen in ict, meldt het rapport dat er vooral binnen het mkb afgelopen jaar een stijging van het ict-budget te zien is. Bij de grotere ondernemingen bleef het min of meer gelijk. Voor het komende jaar verwacht 31 procent van de respondenten een stijging van het ict-budget, terwijl 20 procent een daling voorziet.
Uitgesplitst naar hardware, software en dienstverlening denkt 34 procent dat de bestedingen aan hardware het komende jaar zullen toenemen, terwijl 19 procent denkt dat ze afnemen. 40 procent van de ondervraagden verwacht dat de software-bestedingen de komende twaalf maanden zullen toenemen, 14 procent denkt dat deze afnemen en de rest verwacht geen verandering. Het slechte nieuws zit volgens de onderzoekers van E&Y in de verwachting voor de bestedingen aan ict-dienstverlening het komende jaar. Die blijft per saldo min of meer op het niveau van 2004. Gevraagd naar extra bezuinigingen, geven de respondenten aan dat vooral nieuwe maatwerksoftware (41 procent), ict-consultancy (39 procent), printers/copiers (31 procent) en bedrijfsconsultancy (23 procent) het onderspit moeten delven. Er zal zeker niet bezuinigd worden op beveiligingssoftware, pc’s, netwerkdiensten en nieuwe versies van besturingssystemen.
Rapportcijfers
Als belangrijkste hardwareleverancier wordt Hewlett-Packard genoemd, gevolgd door Dell, IBM, Siemens/Fujitsu, Toshiba, Packard Bell, Apple en Acer. Het gemiddelde waarderingscijfer ligt op 7,68, een stijging ten opzichte van de 7,15 uit 2003. Op individueel niveau wordt Apple het beste beoordeeld qua apparatuur (8,4), gevolgd door Acer (7,9) en HP (7,7).
Onder de softwareleveranciers is Microsoft de onbetwiste winnaar. Het steekt met kop en schouders uit boven Adobe, SAP, Exact en Oracle. Het gemiddelde rapportcijfer voor de kwaliteit van geleverde softwarepakketten ligt op 7,1. Dit is een fractie minder dan de 7,15 van vorig jaar (toen de hardware- en softwarekwaliteit nog niet gesplitst was, zoals dit jaar). Adobe voert de lijst aan van beste kwaliteit met een cijfer van 7,7. Microsoft en Oracle delen de tweede plek met een rapportcijfer van 7,3.
Bij telecommuunicatie is KPN de belangrijkste leverancier van netwerken voor zakelijke telefonie, gevolgd door Vodafone, Telfort, T-Mobile, Orange en Debitel. Deze leveranciers onderscheiden zich vrijwel niet qua producten of diensten. Voor wat betreft dienstverlening en ondersteuning scoort Orange het beste, gevolgd door Telfort. Het rapportcijfer voor de kwaliteit van producten en diensten in de zakelijke mobiele telefonie ligt op 7,31, een stijging van 0,11 punt ten opzichte van vorig jaar.
Getronics wordt het meest genoemd door de respondenten als belangrijkste ict-dienstverlener. Van deze dienstverleners scoort IBM het beste met een cijfer van 7,4, gevolgd door Capgemini (7,3) en Getronics (7,1). Het gemiddelde waarderingscijfer voor producten en diensten in de dienstverlenersector kwam uit op 6,95, een trieste teruggang volgens E&Y van de 7,4 in 2003.
Beveiliging
Uit het onderzoek blijkt tevens dat de aandacht en investering in ict-beveiliging toeneemt. Het aantal computervirussen dat het bedrijfsleven treft is in anderhalf jaar toegenomen met 134 procent. Van de onderzochte bedrijven heeft bovendien 5 procent in de afgelopen twaalf maanden last gehad van hackers (2003: 2 procent). De gezamenlijke schade wordt door E&Y geschat op 263 miljoen euro per jaar. Ook hier ligt volgens de onderneming weer een schone taak voor de overheid, want ‘computercriminaliteit is al meer dan tien jaar strafbaar, maar er wordt nauwelijks vervolgd. Dat is vreemd, want technisch gezien is de pakkans 100 procent’.
Ook wijst het onderzoek op de interne gevaren. Zo geeft 76 procent van de Nederlandse ondervraagden aan dat het personeel geen trainingen of voorlichting krijgt over informatiebeveiliging (wereldwijd: 53 procent). Veel bedrijven richten zich met name op bedreigingen van buitenaf, terwijl de mogelijke schade door wangedrag van eigen werknemers, nalatigheid, onoplettendheid of een bedrijfscultuur waarin het normaal wordt gevonden om beveiligingsvoorschriften niet in acht te nemen, vele malen groter is, volgens Ernst & Young.
Over de verwachte bestedingen aan ict-beveiliging is E&Y tevreden. De trend naar meer investeringen in beveiligingen zet door (38 procent verwacht een toename, 6 procent verwacht een afname).
Naast Ernst&Young hebben ook ander consultancy- en onderzoeksbureaus hun verwachtingen voor het komend jaar vrijgegeven. In de Computable van 24 december staat een uitgebreid artikel waarin de verschillende meningen op een rij worden gezet.
We moetenonze WW’ers aan het werk zetten als vrijwilliger.
Als vrijwillig werkende kenismakelaar, innovatie adviseur, R&D medewerker, kunnen ze het MKB helpen met nieuwe business opzetten, ener zelf tegelijk iets leuks mee leren.
Als ze waardevol voor eht bedrijf worden, kunnen ze betaald aan de slag, of ergens anders iets nog leukers gaan doen.
zie http://www.guldenlijn.nl/mooiweerwerk
Dit artikel sluit aan op ander recent nieuws uit de Nederlandse “ict” sector. Zo is daar de uitgesproken weerstand in Nederland tegen software oktrooien. Een ander artikel wees op het gebrek aan interesse bij buitenlandse technici om in Nederland te komen werken.
Misschien is Nederland helemaal niet zo’n aantrekkelijk land voor software ‘innovators”. Er is zeker geen gebrek aan talent of ideeen in Nedreland. Maar het doet allemaal wel erg aan “the Moore School of Electrical Engineering” denken.
Ik denk niet dat wij van een overheid mogen verwachten dat zij kunnen voorspellen wat de ‘hot new technology trend” zal worden. Ik denk dat wel ge-eist mag worden van een overheid dat zij een infrastructuur creeert die nieuwe ontwikkelingen bevordert en het nemen van risikos aanmoedigt. Waneer met bewondering wordt gekeken naar landen zoals Ierland voor het stimuleren van de software industrie, is het goed zich te realiseren dat hieraan vooraf is gegaan een lang process van beleids ontwikkeling en vooral “uitvoering”, waarbij niet na 3 jaar wordt gezegd: ‘dat werkt dus ook niet’.
Over het algemeen is het moeilijk “ontwikkelings beleid” van een land te vergelijken met dat van een ander land. Op het gebied van software en “ict” ligt dat anders en het is ook wat meer alarmerend omdat zoveel landen actief en met succes een “ict” infrastructuur (inclusief export) aan het creeren zijn. Het is nu wel duidelijk dat ‘software engineers’ elders niet dommer zijn dan die in Nederland. Het is ook duidelijk dat hun interesse niet ophoudt bij het onderhouden en repareren van onze programmas, en dat zij in staat zijn nieuwe, zeer innovatieve en ge-avanceerde oplossingen te ontwikkelen.
PS: de Moore School is de geboorte plaats van de ENIAC, net zoals Nederland de geboorte plaats is van bijvoorbeeld Edsger Dijkstra en Gerrit Blaauw.