Morgen wil de Europese Raad voor Landbouw en Visserij een definitief besluit nemen over softwarepatenten, middels een stemming. De Nederlandse regering zou gewoon moeten luisteren naar de kamer.
Dit zegt professor Karl-Friedrich Lenz, hoogleraar Europees recht, op de site van Webwereld. Als dinsdag de omstreden richtlijn softwarepatenten op de agenda van de Europese Raad voor Landbouw en Visserij als hamerstuk wordt behandeld, dan behoort Nederland zich van stemming te onthouden, zo stelt hij.
De Nederlandse regering meent dat het niet nodig is zich formeel van stemming te onthouden omdat het onderwerp is verworden tot een hamerstuk (een zogenoemd A-item). Volgens professor Lenz is dit evenwel onjuist. “Als er niet wordt gestemd, dan is er ook geen toestemming. Een A-item betekent zonder discussie, niet zonder overleg. Om dit te gebruiken als een excuus om tegen de wil van het Nederlands parlement te handelen is vreemd”, zo stelt hij op zijn weblog.
Lenz wijst erop dat een lidstaat wel degelijk een echte stemming kan afdwingen. “Dit zou moeten gebeuren onafhankelijk van de inhoud van het voorstel en zelfs als er een meerderheid is”, schrijft hij. “Goedkeuring zonder stem is een zeer storende schending van democratische principes en logisch gezien onmogelijk.”
Als er gestemd gaat worden, dan heeft Nederland te maken met de wil van de kamer die in de motie Van Dam oproept tot onthouding van stemming. Nederland zal echter impliciet voorstemmen als het onderwerp een hamerstuk
Hoe kunnen we Lenz steunen?!
Schande dat besluitvorming over dit soort onderwerpen zo licht wordt bevonden!