Bijna 15 procent van de Nederlandse bevolking beschikt over een breedbandverbinding. Daarmee staan we wat betreft de breedbandpenetratie in Europa op de tweede plaats na Denemarken.
Denemarken voert met een breedbandpenetratie van 15,6 procent de lijst aan. Nederland komt tot 14,7 procent en wordt op de voet gevolgd door België, waar 14 procent van de burgers over een breedbandverbinding beschikt. Die cijfers komen uit een rapport van de Europese Commissie, met de titel ' De Europese elektronische-communicatieregelgeving en -markten in 2004'. Volgens dat rapport is het totale aantal breedbandaansluitingen in Europa dit jaar met meer dan 72 procent gestegen.
De cijfers van de verschillende lidstaten lopen wel sterk uiteen. Zo beschikt in Estland, de lidstaat met het kleinste aantal breedbandgebruikers, slechts 0,2 procent van de bevolking over een snelle internetverbinding.
In de uitgebreide Europese Unie (25 lidstaten) zijn er momenteel 29,6 miljoen aansluitingen, ofwel 6,5 procent van de bevolking. Voor de vroegere Europese Unie (met vijftien lidstaten) ligt dat cijfer op 7,6 procent, tegenover 4,5 procent vorig jaar.
De steeds snellere verspreiding van het breedbandgebruik is volgens het onderzoeksrapport vooral het gevolg van de groeiende concurrentiedruk en van het streven van vaste exploitanten om de slinkende inkomsten uit spraaktelefonie te compenseren.
Het marktaandeel van de nieuwe marktspelers blijft toenemen en bedraagt nu 43,7 procent, een stijging met 2,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aandeel van de nieuwe exploitanten op de markt voor dsl, een technologie die inmiddels goed is voor 78 procent van de totale breedbandsector, is eveneens gegroeid en ligt nu op 30,2 procent, bijna 8 procent meer dan afgelopen jaar.
De concurrentie in de breedbandmarkt is in bepaalde landen echter nog gering. De Europese Commissie wil dan ook actief blijven toezien op de ontwikkeling ervan en zal waar nodig ingrijpen.