In Brussel staat al vier jaar lang een vrijwel onaangeroerde pot met zeventig miljard euro voor ict-subsidies. In Amsterdam hebben enkele tientallen Nederlandse softwarebedrijven de handen ineen geslagen, om te profiteren van deze rijkgevulde kas, meldt Het Parool.
Het geld werd in 2000 apart gezet door de lidstaten van de Europese Gemeenschap. Tijdens een bijeenkomst in Lissabon beloofden de landen elkaar dat Europa in 2010 de Verenigde Staten voorbij zou moeten streven als ict-economie. ''Maar ze weten het geld niet te besteden,'' aldus Charles van der Hoog een van de initiatiefnemers tot de oprichting van de belangenvereniging NVKE (Nederlandse Vereniging voor Kennismanagement en E-learning). ''We moeten proberen een deel van die gelden naar Nederlandse bedrijven toe te trekken.''
Vier jaar geleden werd in Lissabon afgesproken dat de miljarden voor de kenniseconomie voornamelijk naar het onderwijs zouden gaan. ''Maar de vernieuwing moet komen uit het bedrijfsleven. Wij willen als vereniging lobbyen om dit geld naar de e-learning-bedrijven te krijgen. 'Leren via de computer was vroeger iets voor het onderwijs. Nu groeit de belangstelling voor deze efficiënte manier van kennisoverdracht in het bedrijfsleven,'' aldus Van der Hoog.
Een onbegrijpelijk initiatief.
De Stichting Centrum Arbeidsmarktvraagstukken ICT, waarin werkgevers, werknemers en belangenverenigingen zijn vertegenwoordigd, heeft de afgelopen vier jaar crica 100 miljoen euro voor de ICT sector aan ESF-3 subsidie (opleidingen) naar Nederland gehaald. Alleen al in 2004 gaat het om 58 miljoen euro. De verwachting voor 2005 is 80 miljoen euro. Voor het MKB 10 miljoen euro.
Het is slimmer als de initiatiefnemers van de genoemde actie zich tot CA-ICT wenden.
Roel Schulting, voorzitter CA-ICT (www.caict.nl)