Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Als dat maar geen scheve ogen geeft Hd-dvd of Blue-ray? Hangt de Nederlandse overheid zich op aan Microsoft?
Als dat maar geen scheve ogen geeft
… Chinese fabrikanten kopen A-merken. De overname van IBM’s pc-divisie door Lenovo voor 1,75 miljard dollar toont de ambitie van ondernemend China. Er is een nieuwe fase ingetreden. China is niet meer alleen een lagelonenland met een onuitputtelijk reservoir aan arbeidskrachten. Chinese concerns ontwikkelen zich, stevig geruggensteund door de eigen overheid, tot wereldwijde spelers. De Chinezen lijken zich minder tijd te gunnen dan destijds Japan en Zuid-Korea om de wereld te overtuigen van de kwaliteit van de eigen producten. Ze verschaffen zich liever een kwaliteitsimago door A-merken over te nemen. Lenovo mag nu minimaal vijf jaar pc’s fabriceren met het IBM-logo erop, één van de sterkste merknamen ter wereld. Dat is niet alleen voor de buitenlandse expansie van belang, maar ook voor de thuismarkt waar mondiale spelers als Dell het de lokale spelers in toenemende mate moeilijk maken.
Chinese ondernemingen zijn dol op gevestigde merken. Eerder kocht TCL de mobiele telefoons van Alcatel en het tv-merk Thomsom. De Shanghai Automotive Industry Corporation is bezig het super Engelse MG Rover in te lijven en Richard Branson onderhandelt momenteel met de grootste mobiele telefoonmaatschappij van China over samenwerking. Ongetwijfeld is het Virgin-merk een belangrijk onderwerp van gesprek.
Chinezen zullen in toenemende mate de ict-trends gaan bepalen. De omvang van de ’thuismarkt’ is zodanig dat elk besluit van de Chinese overheid bijna per definitie een ‘kritische massa’ heeft. Dat geldt bij uitstek voor de mobiele telefonie, waar China met meer dan 250 miljoen abonnees de grootste markt ter wereld is. Dat heeft het langzaam wegkwijnende Palm Source ook begrepen. Dit verzelfstandigde softwarebedrijf heeft het Chinese Mobisoft, leverancier van Linux-software voor mobiele telefoons, overgenomen. Het bedrijf wil nu zijn Palm-applicaties overzetten naar Linux. Dat is een visie met perspectief. Op eigen kracht is Palm Source geen partij voor Microsoft en Nokia (Symbian), meedrijvend op de Linux-golf wellicht wel. Zeker in China.
Hd-dvd of Blue-ray?
… alweer een richtingenstrijd. De dvd is nauwelijks gemeengoed of de opvolger dient zich al weer aan. Nog meer opslagcapaciteit op een glimmend schijfje. Toshiba is de belangrijkste trekker van hd-dvd, terwijl een clubje met Philips, Sony en HP de Blue-ray disk promoot. De grote vraag: welk van de twee wordt de Betamax van dit decennium?
Hollywood heeft gestemd: Columbia (Sony), MGM en Walt Disney kiezen voor Blue-ray; Paramount, Universal en Warner spreken hun voorkeur uit voor hd-dvd. Omdat hd-dvd spelers zonder veel aanpassingen ook normale dvd’s kunnen afspelen, lijkt deze technologie op korte termijn de beste kaarten te hebben om succesvol te worden in consumentenelektronica. Toshiba heeft zelfs een variant van de hd-dvd schijf ontwikkeld die compatibel is met gewone dvd’s. De blauwe laser schijfjes bieden echter veel meer opslagcapaciteit. In de computersector lijkt me dat een factor die zwaarder weegt dan compatibiliteit met de dvd. Ik verwacht daarom dat beide technologieën hun weg naar de markt zullen vinden. Het is niet anders.
Hangt de Nederlandse overheid zich op aan Microsoft?
… binnenkort weten we het. Het rijk onderhandelt volgens de Automatisering Gids met Microsoft over een mammoetcontract voor alle departementen. Mooie primeur. Deze week zou een besluit vallen. Wat moeten we daarvan denken? In de eerste plaats is het verstandig de inkoop te bundelen. Dat is altijd goedkoper. En omdat de gehele rijksoverheid zijn bureaucomputers zo’n beetje al heeft voorzien van Microsoft-software is continuering een veilige keuze. De overheid maakt zich daarmee wel erg afhankelijk van één leverancier. En is het onderste wel uit de kan gehaald? Ik mis een luidruchtig aangekondigde studie naar een open source-alternatief. Voorbeelden uit het buitenland maken duidelijk dat Microsoft dan heel ver wil gaan om overheden binnenboord te houden. Wordt hier wel slim onderhandeld? Of is het lekken van de contractonderhandelingen onderdeel van een nog gehaaider strategie?< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.