Een praktijkproef met open source software bij twee Amsterdamse instellingen is naar wens verlopen. De proeven zijn begeleid door Open Source Software Lab, onderdeel van Stichting Amsterdam Kennisstad Cyburg.
Het afgelopen jaar zijn de Stichting Cabo (Centrum Advies en Beleid Oudere Migranten) en de Stichting De Regenboog onder begeleiding van het Open Source Software Lab (Ossl) vrijwel geheel overgegaan op open source software. “Na de eerste zorgen over hoe met nieuwe software gewerkt moet worden en of het overzetten van je bestanden wel lukt, moet ik zeggen dat alles soepel is verlopen”, aldus Merlijn van Hasselt, medewerker bij De Regenboog. “Onder leiding van het Ossl heeft het Amsterdamse bedrijf Dktp Informatie Technologie de technische uitvoering verzorgd en zijn helpdesk ter beschikking gesteld voor vragen over de nieuwe software.”
Er zijn nog weinig van dit soort praktijkervaringen beschreven. Het Ossl wil met deze case studies aantonen dat open source software volwassen genoeg is om er als organisatie op te leunen. Een volwaardige ict-omgeving op basis van Linux en open source software kan neergezet en onderhouden worden. De ondersteuning voor migratie van de bestaande omgeving en beheer van de nieuwe omgeving is op normale wijze in de markt te verkrijgen. En last-but-not-least blijken de integrale kosten belangrijk lager te liggen.
Het Ossl en de directies van Cabo en De Regenboog komen tot de conclusie dat de nieuwe ict-omgeving aan de gestelde eisen voldoet, en dat er aanzienlijk bespaard is op de aanschaf van hardware- en licentiekosten. De open source omgevingen blijken in aanschaf tot 50 procent goedkoper dan een vergelijkbare gesloten omgeving. Net zoals bij andere software is een goede begeleiding en sturing van de gebruikers bij een dergelijk veranderingsproces echter onontbeerlijk.
Het Open Source Software Lab adviseert daarom organisaties om open source software te overwegen op het moment dat er nieuwe hard- en software moet worden aangeschaft. Naast het kostenaspect maakt men zich met open source software en open standaarden minder afhankelijk van softwareproducenten.
Wel vreemd dat juist Amsterdam bij de gemeentes zitten die graag een centrale Microsoft Licentie wil afsluiten
Als reactie op de heer Hatenboer, het volgende. Het artikel beschrijft de implementatie van Open Source bij een stichting welke op zich geen (directe) relaties met de gemeente Amsterdam heeft…..
Kijkend naar het artikel is het zeker niet slecht dat het implementeren van open Source gemonitored wordt zodat nu eens echt de fabels ontzenuwd kunnen worden. Ik geloof sterk in de haalbaarheid van een Linux totaaloplossing voor zowel client als server en dit soort implementaties zijn een goed voorbeeld dat Open Source een alternatief biedt naast de Microsoft hegemonie. Het is des te storender dat de overheid en lagere overheden niet kijken wat Open Source voor hen kan betekenen en kiezen voor de makkelijke weg ! Wat de boer niet kent vreet ie niet, luidt denk ik het credo bij de diverde ICT afdelingen van de overheid (niet altijd ingegeven door datgene wat de outsource partij hen influistert). Ik pretendeer niet dat alles wat Open Source fantastisch is echter het concreet onderzoeken naar alternatieven is denk ik geen overbodigheid, vooral gezien de overheid vaak kwistig onze belastingcenten over de balk smijt !
ter info: http://www.opensourcebijdeoverheid.nl