IBM heeft een voorlopige gunning gekregen voor het nieuw te bouwen rekencentrum van het UWV. Pinkroccade is de grote verliezer. De vakbonden zijn bang voor de gevolgen op de middellange termijn.
IBM mag samen met onderaannemer Capgemini het nieuw te bouwen hoofdrekencentrum voor het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen opzetten en beheren. De majeure opdracht heeft een waarde van enkele honderden miljoenen euro’s. Op dit moment neemt het UWV rekendiensten af van Pinkroccade, Ordina, SFB en ABP-CIS. Vanaf 2005 zal de migratie gefaseerd plaatsvinden, meldt een zegsvrouw.
Voor Pinkroccade is het een hard gelag. De automatiseerder kocht in 2000 ASZ, de it-divisie van het toenmalige GAK (dat zo’n 60 procent van de markt bediende). Het had de ambitie uit te groeien tot de toonaangevende it-dienstverlener voor hardware en software in de sociale zekerheid. Daarvan is na de totstandkoming van de mono-UWV begin 2002 weinig overgebleven. Zo is bijvoorbeeld de nieuwbouw en het beheer van de polisadministratie ook al naar Capgemini gegaan. “Hoewel het beheer van de centrale systemen naar IBM en Cap gaat, doen wij nog wel de kantoorautomatisering en het applicatiebeheer voor het UWV”, zegt een woordvoerster. Zij zegt net als de voorzitter van de centrale ondernemingsraad niet aan te kunnen geven wat de gevolgen zijn voor de werkgelegenheid voor de oud-ASZ-werknemers.
Bij de vakbonden komen echter verontruste signalen van leden binnen. “Als Pinkroccade er niet in slaagt vervangende opdrachten binnen te halen, moet dat haast personele conseqenties hebben voor de beheertak”, zegt Jan Paul Veenhuizen van FNV Bondgenoten. Hij meent dat het mislopen van het UWV-contract ook slecht is voor de op handen zijnde inlijving door Getronics. “Die overname is juist gericht op het binnenhalen van zulke grootschalige rekencentrumopdrachten.”
Het mislopen van de UWV-deal is ook een zware tegenvaller met het oog op de voorgenomen overname van het Relan-rekencentrum van Ordina op 1 januari 2006 om meer schaalgrootte te creëren. De onderhandelingen met Ordina, dat de continuïteit van het onderdeel bij Pink gewaarborgd dacht te hebben, verlopen moeizaam, aldus Veenhuizen.< BR>