Illegale computersoftware is het meest bestelde product dat via spam wordt aangeboden. Dit blijkt uit een onderzoek bureau Forrester Data in opdracht van de BSA.
Het bureau wijst erop dat Europese consumenten die reageren op ongelofelijke aanbiedingen via spam grote kans lopen te worden opgelicht. “In de drukke periode van Kerstinkopen is internet een fantastisch alternatief voor degenen die niet door de overvolle winkelstraten willen slenteren. De door Forrester berekende groei van 44 procent in online-verkopen in de kerstperiode in Europa dit jaar onderstreept de voordelen van online winkelen”, zegt Beth Scott, Vice President van BSA Emea. “De BSA is echter bezorgd dat het vertrouwen in dit verkoopkanaal wordt ondermijnd door goedkope aanbiedingen van software via spam.”
“Consumenten moeten zich realiseren dat dergelijke aanbiedingen veelal afkomstig zijn van malafide handelaren, die zich vaak ook bezighouden met allerlei andere illegale activiteiten. De BSA heeft achterhaald dat de meeste spam afkomstig is van een georganiseerde groep uit Rusland”, licht Bob Kruger, Vice President Enforcement van de BSA toe.
De BSA helpt consumenten en bedrijven oplichting door spam te herkennenmet het geven van 'Tien Tips Tegen Oplichting'.
1. Herken spam! Afzender is onbekend, spelfouten in de onderwerp-balk en onrealistische prijzen.
2. Gebruik een spam-filter! Te vinden en te downloaden via internet of verkrijgbaar bij uw internetprovider.
3. Antwoord niet. Ook niet op de mogelijkheid om te 'unsubscribe', want ook dat kan een valkuil zijn om erachter te komen dat uw e-mailadres klopt.
4. Laat uw e-mailadres niet achter op onbeveiligde sites. Spammers struinen die sites namelijk af op zoek naar e-mailadressen.
5. Controleer de aanbieder. Ga na of de aanbieder wordt genoemd op de website van de softwareproducent.
6. Doe uw huiswerk. Kijk of er een mogelijkheid is om reacties van andere klanten te lezen en ga na of er een waarmerk van een betrouwbare instantie op de site staat.
7. Ga na of de aanbieder ook een fysiek adres heeft. Kantoor of winkel.
8. Bewaar kopieën van uw bestelling en de bevestiging daarvan.
9. Let op samenstellingen en 'back-ups'. Een aanbieding die een samenstelling is van verschillende softwareproducenten of 'back-ups' bevat, zijn een indicatie dat de software niet legaal is.
10. Rapporteer piraterij. Meld verdachte aanbiedingen bij de BSA via de website www.bsa.org/netherlands.
Het onderzoek van Forrester Data is in november uitgevoerd onder 6.000 internetgebruikers in Brazilië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website van de BSA: www.bsa.org/uk/online-shopping/.
De betrouwbaarheid van de informatie in de computable neemt niet echt toe met het publiceren van dit soort berichten. O, O, wat toevallig dat een onderzoek in opdracht van de BSA oplevert dat illegale software het meest bestelde produkt is dat via spam aangeboden wordt. En wat een geluk voor de BSA dat dit door hen zelf gestarte (en betaalde) onderzoek dit resultaat oplevert zeg! Een goede redactie zou dit soort onzin informatie direct in prullebak moeten gooien. Of de aanbieder naar de advertentie afdeling moeten doorverwijzen, want daar hoort dit bericht thuis. Dan levert het jullie nog wat op ook. Het enige wat nu gebeurd is dat de integriteit en de onafhankelijkheid van het blad ter discussie komt te staan.