Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wil Donner nu al een vergaarplicht? Doet IBM de pc de deur uit?
Wil Donner nu al een vergaarplicht?
… officieel heet het een bewaarplicht. Vorige week vergaderden de Europese ministers van Justitie onder leiding van minister Donner over een voorstel om alle gegevens over het telefoon- en internetverkeer minstens een jaar te bewaren. Besluiten zijn nog niet genomen. Maar ‘de denkrichting’ is volgens Donner wel bepaald. De term ‘verkeersgegevens’ laat bij internet nog allerlei interpretaties open. Gaat het alleen om de registratie van afzender en geadresseerde van inkomende en uitgaande mail, of wordt het volledige surfgedrag van alle Europeanen bedoeld? Je kunt surfgedrag volgens mij niet als een verkeersgegeven zien. Het raakt namelijk direct aan de inhoud. Dus wie surfgegevens of de inhoud van mailberichten verzamelt, is in feite aan het aftappen. Binnen de huidige wetgeving is daar zowel bij telefoon- als internetverkeer toestemming nodig van de rechter-commissaris. Bovendien moet er een reële verdenking zijn.
Afgezien hiervan heeft het opslaan van alle internetverkeer enorme consequenties voor de provider. Die gegevens worden nu namelijk nergens vastgelegd. Providers worden kortom verplicht registratiesystemen te ontwikkelen en opslagsystemen aan te schaffen waar dagelijks terabytes aan informatie bijkomen. Dat is een enorme ingreep. Kan de overheid dat wel in redelijkheid van de providers eisen? Wie moet die investering doen? Het zal duidelijk zijn dat de consument er uiteindelijk voor opdraait; de toegangstarieven zullen omhoog gaan.
De term ‘bewaarplicht’ is kortom misleidend; providers krijgen een vergaarplicht en niet zo’n kleintje ook. Zij morren nu dat ze een verlengstuk van Justitie worden, maar daarin zijn ze natuurlijk niet uniek. Ook banken moeten verdachte transacties melden.
Met een petitie waarschuwen een groot aantal providers voor het voorstel van Donner c.s.: het belemmert innovatie, schendt de privacy en brengt hoge kosten met zich mee. Die extra kosten zijn duidelijk, maar waarom een vergaarplicht de innovatie ophoudt is mij niet duidelijk geworden. En of een wetsvoorstel de privacy schendt is in laatste instantie een afweging die de overheid maakt. Daarbij moet er een gedegen afweging worden gemaakt tussen doel en middelen. Is een uitgebreide vergaarplicht wel effectief en proportioneel?
Doet IBM de pc de deur uit?
… in zekere zin hebben ze dat al jaren geleden gedaan. ‘De pc is dood’. Met deze uitspraak meldde Lou Gerstner zich in 1996 aan als visionair. Binnenkort worden er 150 miljoen pc’s per jaar verkocht. Dus dood? Het blikveld van de IBM-topman was ongetwijfeld gekleurd door de enorme verliezen die zijn bedrijf destijds maakte met de verkoop van pc’s. In het boekjaar 1995 was dat 1 miljard dollar. De uitvinder van de pc heeft de jaren daarna de verliezen teruggebracht, maar een echte melkkoe is de pc-divisie nooit meer geworden. Eigenlijk is alleen de notebook-divisie succesvol. IBM maakt nauwelijks meer pc-componenten en de productie is sinds 2002 geheel uitbesteed. Maar puur naar de cijfers kijkend kan IBM beter ook met de verkoop van pc’s stoppen. Toch lijkt me dat een kortzichtige visie. Het gaat wel om een bedrijfsonderdeel van 1 miljard dollar die in grote mate bijdraagt aan de zichtbaarheid van het bedrijf.
Momenteel zijn er hardnekkige geruchten dat IBM zijn hele pc-divisie zou verkopen aan het Chinese Lenovo voor een bedrag van tegen de 2 miljard dollar. Maar wat heeft een Chinese fabrikant aan de pc-erfenis van IBM? De computers van Big Blue zijn nauwelijks onderscheidend van andere pc’s, maar wel duurder. De meeste innovatie zit in de meegeleverde software, zoals de Thinkvantage Tools. Grote klanten (multinationals en overheden) zijn goed voor de helft van IBM’s pc-omzet. De enige reden waarom zij IBM-computers kopen, is dat het witblauwe logo staat voor betrouwbaarheid en kwaliteit. Zonder logo is dezelfde computer een Aziatische kloon. Dus wat koop je eigenlijk als je de IBM pc-divisie overneemt? Alles behalve dat ene met waarde. Ik hou het er daarom op dat IBM streeft naar een joint venture.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.