Dat de aanbieders van beveiligingssoftware en diensten op dit moment een forse consolidatieslag doormaken is het beste te zien aan Ubizen. Dit bedrijf werkt aan een nieuwe toekomst, nu het met Betrusted en Trusecure opgegaan is in Cybertrust.
Jammer vindt Stijn Bijnens het wel dat Ubizen het op eigen kracht niet gered heeft. Volgens Bijnens, de oprichter van de gewezen Belgische hoogvlieger en nu in het nieuwe Cybertrust met de rol van chief strategy officer belast, is de wereldwijde expansiestrategie van Ubizen altijd noodzakelijk geweest, ook al ziet de buitenwereld het opzetten van kantoren en diensten in de VS en Azië als een belangrijke reden voor de ondergang van het bedrijf. “De complexe beveiligingsdienst Onlineguardian, die Ubizen ontwikkeld heeft, had nooit kunnen renderen zonder een wereldwijde klantenkring. De afzetmarkt voor diensten die de bedrijfsnetwerken van anderen op indringers en andere incidenten controleert, is in de Benelux te beperkt. Alleen op deze markt zouden die hoge investeringen nooit terug te verdienen zijn.”
Goed bestuur
De beveiligingsposten van Ubizen in het Belgische Leuven en in de VS blijven bestaan. “De markt voor het beheer van bedrijfsnetwerken loopt in de VS nog steeds harder dan in Europa. Niet alleen incidenten zorgen daarvoor, ook de nieuwe aansprakelijkheidsregels voor directies bij bedrijven is een belangrijke drijfveer voor groei van de dienst”, aldus Bijnens. Deze wettelijke aansprakelijkheid voor goed bestuur – ook wel aangeduid met ‘compliance’ – wordt ook de lijn waarlangs Cybertrust de systemen uit de boedel van zijn voorgangers Betrusted, Trusecure en Ubizen opnieuw zal inrichten en samengestellen.
Volgens Bijnens is de huidige informatiebeveiligingshuishouding in organisaties niet genoeg gericht op het ondersteunen van werk- en beheerprocessen door de nadruk op losse producten. “Er zijn firewalls die op netwerkniveau zeer goed hun werk doen. Er zijn smartcards die er goed voor zorgen dat werknemers alleen bij de informatie kunnen waar zij rechten voor hebben. Er is alleen geen systeem dat precies bijhoudt wat bijvoorbeeld vijf incidenten in de log van een firewall zeggen over het beveiligingsniveau van de hele onderneming. Die informatie is nog niet overzichtelijk op een rij te plaatsen, laat staan op een eenduidige manier te interpreteren”, aldus Bijnens.
Het nieuwe systeem dat uit de softwaresystemen van Betrusted, Truesecure en Ubizen opgebouwd zal worden, beslaat een breed spectrum van het beheer van gebruikers tot beveiligingssystemen. De boedel uit Betrusted omvat voornamelijk software voor toegangsbeheer en een pki-systeem dat het van het gesneuvelde Baltimore overnam. Het voornamelijk op de Amerikaanse markt gerichte Trusecure brengt systemen in voor het beheer van gebruiksrichtlijnen binnen netwerken en ‘compliance’. Het Online Guardian-systeem van Ubizen is een detectiesysteem voor kraakpogingen en andere incidenten in netwerken en firewalls. Het moet de integriteit van het netwerk en de systemen in de toekomst op juiste waarde schatten.
Personeel
Voor het aaneensmeden van deze applicatie zal Cybertrust de onderzoeks- en ontwikkelcapaciteit binnen het concern op peil houden. Honderdvijftig van de nu duizend werknemers bij het concern zullen zich met ontwikkelwerk bezig blijven houden. Dat betekent volgens Bijnens dat voor België de benodigde ontwikkelcapaciteit behouden blijft. Cybertrust kan die slagkracht overeind houden doordat investeerder One Equity Partner tweehonderd miljoen dollar in de nieuwe onderneming steekt. Eerder kocht deze partij Betrusted uit zijn moederbedrijf PWC. Aan het roer van Cybertrust staat John Becker, die de informatiebeveiligingsector op zijn duimpje kent. Becker, oprichter van de firewall-fabrikant Accent, verliet dit bedrijf toen het overgenomen werd door Symantec.
De bezem gaat nog wel een keer door het nieuwe bedrijf. Bijnens verwacht dat deze sanering aan het Ubizen-onderdeel voorbij zal gaan, omdat het bedrijf door de moeilijkheden in de afgelopen jaren al teruggesnoeid is van achthonderd werknemers naar een kleine driehonderd nu. Betrusted zit met 460 werknemers nog ruim in zijn vel. Hij verwacht dat hier nog personeel zal afvloeien. Trusecure, dat ook rond de driehonderd werknemers heeft, zal op sterkte blijven. < BR>