Nederlandse internetaanbieders hangt een vergaande bewaarplicht boven het hoofd als het aan het kabinet ligt. Justitie-minister Donner is tot nog toe weinig mededeelzaam over deze vergaande maatregel.
“Het overleg over terrorismebestrijding in de Europese Raad van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ-raad red.) is één groot schimmenspel”, klaagde Pvda-kamerlid Nebahat Albayrak vorige week woensdag tijdens het kameroverleg met Donner. Veel van de stukken over de voorgenomen bewaarplicht en andere anti-terrorismemaatregelen zijn ook door het Nederlandse parlement niet in te zien. Donner schreef deze geheimhouding toe aan het prille stadium waarin het beleid over bewaarplicht zich in de JBZ-raad bevindt.
Wel wist de minister te melden dat deze raad inmiddels op voorstel van Frankrijk een ruime bewaarplicht van verkeersgegevens heeft omarmd. Nederland was eerder voorstander van een opslagplicht die zich beperkte tot verkeersgegevens die isp’s nu al enige tijd bewaren voor hun bedrijfsvoering. EU-voorzitter Nederland werkt nu een voorstel uit waarin ook andere informatie meegenomen wordt, omdat overheden zich “niet om commerciële redenen de handen op de rug moeten laten binden bij de bestrijding van terrorisme”, aldus Donner.
Stap terug
De Kamer vindt dat Donner met deze houding veel te hard van stapel loopt. Albayrak riep de minister op een stap terug te doen en eerst met onderzoek te staven dat een eventuele bewaarplicht een waardevolle bijdrage levert aan terrorismebestrijding. “Ik ben geen gekke Gerritje. Het Kaderbesluit van de Europese JBZ-Raad is een trein die voortdendert. Naast veiligheidsministers moet ook goed meegewogen worden wat deze bewaarplicht betekent voor de sector en de privacy van burgers”, betoogde Albayrak. Ook Marijke Vos van Groen Links en Lousewies van de Laan van D66 willen dat Donner een pas op de plaats maakt en het ministerie van EZ betrekt in zijn plannen over de bewaarplicht. Het CDA en de VVD vroegen de minister ook om meer informatie, zij het dat deze partijen meer oren hebben naar het terrorisme-argument van de minister.
Donner zei de Tweede Kamer toe een brief te sturen waarin hij het nut en de noodzaak van een bewaarplicht motiveert. In deze brief gaat de minister in op een recent onderzoek van Kpmg naar de kosten van een eventuele bewaarplicht, waar internetaanbieder Xs4all deze week via een wob-procedure (wet openbaarheid bestuur) inzage in heeft gevraagd. Volgens Donner toont dit onderzoek aan dat een bewaarplicht de sector niet op hoge kosten jaagt. Ook zei hij toe een eventuele belemmering van innovatie in de isp-sector met het ministerie van Economische Zaken te overleggen.
De Eerste Kamer vindt het Europese Kaderbesluit zoals dat er nu ligt erg ver gaan. “De regering vraagt nogal al wat van de internetaanbieders om al die informatie op te slaan”, zegt VVD-senator Ankie Broekers, die ook vorige week bijgepraat werd door minister Donner. Ook deze controlerende instantie heeft een waslijst met vragen. < BR>