De houding van Ronald Kasteel, de topman van automatiseerder Ordina, in de ontwikkelingen rond de overname van concurrent Pinkroccade roept vraagtekens op, aldus Peter Paul de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters
“Kasteel is aan de bal, maar hij speelt hem niet”, aldus De Vries op de website van de Financiële Telegraaf, die vindt dat de chief executive van Ordina zich 'reactief' opstelt. De Vries stelt dat Kasteel genoeg gronden heeft om Pinkroccade langs juridische weg te dwingen de boeken voor Ordina te openen zodat Kasteel een financieel onderzoek uit kan voeren.
In november maakte Pinkroccade bekend het voorgenomen bod door branchegenoot Getronics te steunen. Kort daarna rapporteerde Dow Jones dat Ordina ook een indicatief bod op Pinkroccade had uitgebracht, dat hoger en volledig in cash was. Pinkroccade heeft dit echter genegeerd en nooit aan de aandeelhouders gecommuniceerd.
Kasteel van Ordina stelde daarop nog altijd geïnteresseerd te zijn in een overname van Pinkroccade, maar tekende daarbij wel aan niet in een vijandige overnamestrijd te willen belanden, en dat hij toegang tot de boeken van Pinkroccade moest krijgen. Kasteel zegt in een reactie op de uitspraken van De Vries dat de bal niet aan hem ligt, maar bij de aandeelhouders van Pinkroccade. Volgens de ceo hebben die de beslissende troef in handen: “ze kunnen besluiten hun aandelen gewoon niet aan te melden. Dan gaat de deal met Getronics niet door.”
De Vries stelt dat “Ordina geen enkele poging onderneemt om Pinkroccade toch in handen te krijgen, terwijl Kasteel daar reden genoeg toe heeft. Wij snappen dat niet.” Hij vindt Ordina's bod van 350 miljoen euro in cash “beter, en het is een serieuze partij voor Pinkroccade is, met een goed overnameplan.” De VEB-directeur zegt dat hij met 'een aantal' aandeelhouders van Pinkroccade contact heeft gehad, maar stelt dat er geen plannen zijn tot gezamenlijke actie tegen de onderneming om het te dwingen het bod van Ordina in overweging te nemen.
Vraagtekens zet ik bij de reactie van de VEB.
De chemie tussen Pink en Getronics is er blijkbaar meer dan die tussen Pink en Ordina. Naast het financieel bod is de haalbaarheid (lees kans op succes) van een fusie ook een legitiem argument voor de overname. Of andere, niet publiekelijk bekende, motieven van Pink Roccade.
Het aandeelhoudersbelang in algemene zin is uiteindelijk meer gebaat bij een succesvolle overname (Pink én Getronics aandeelhouders), dan bij korte termijn koerswinst voor Pink aandelen !
Het openbaar maken van de mislukte poging door R. Kasteel, in een uitgebreid artikel in de Telegraaf, is opmerkelijk. Want vijandigheid wil hij voorkomen, maar wel benadrukken dat Pink nog welkom is en ook dat Ordina machteloos is qua onderzoek. Ik noem dit stoken in een pril (voorgenomen)huwelijk wat getuigd van frustatie i.p.v. een nederlaag accepteren.
Dat de VEB vervolgens olie op dit vuur gooit getuigd niet van inzicht of berusting, maar van ordinair de pers opzoeken. Want zoals vermeld zitten de aandeelhouders helemaal niet te wachten op een juridische actie.
Tevens zou dat een fijn begin van samenwerken of overname zijn; een dilligence afdwingen via de rechter…….
De energie van de VEB zou gericht moeten zijn op het succesvol aanbieden van de Pink stukken aan Getronics.
R. v.d. Meer