Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Hoe maak je veertigduizend werkplekken onklaar? Is de slimme telefoon het juiste kerstcadeau? Mag je niet eens meer klikken?
Hoe maak je veertigduizend werkplekken onklaar?
… EDS een Windows-update laten uitvoeren. Stel je de nachtmerrie van de systeembeheerder van het Britse Departement voor Werk en Pensioenen (DWP) voor. Hij wil op maandagmiddag 22 november nog even enkele pc’s overzetten van Windows 2000 naar XP. Een fluitje van een cent immers, met de moderne gecentraliseerde beheersoftware van tegenwoordig. Maar wat gebeurt? Een corrupte ‘systeemimage’ wordt niet naar zeven, maar naar tienduizenden pc’s in het DWP-netwerk gestuurd. Zo’n veertig- tot vijftigduizend computers worden op slag onbruikbaar; de operatie blijkt niet terug te draaien. De grootste crash in de Britse computergeschiedenis is een feit. Ingevlogen experts van Microsoft en EDS werken zich vervolgens vier dagen een slag in de rondte om de storing te verhelpen. Dat lukt uiteindelijk tegen het weekend. Het Grote Zwarte Pieten Spel kan beginnen. Wie is verantwoordelijk? Dienstverlener EDS; softwareleverancier Microsoft? Of heeft de Britse overheid misschien ook verkeerde strategische keuzes gemaakt? Het lijkt me een case waar elke grote organisatie kennis van moet nemen.
Is de slimme telefoon het juiste kerstcadeau?
… alleen voor de early adopter. De slimme kerstman wacht nog minstens een jaar. Dan zijn er meer modellen voor een betere prijs. Nog beter is twee jaar te wachten, want dan zijn er nog meer toestellen voor een nog betere prijs. Bovendien zijn er dan ook meer umts-telefoons. Nog even wachten is altijd het beste met nieuwe technologie, maar dat werkt alleen maar als er voldoende gretige pioniers zijn die wel die noviteiten kopen. Gelukkig is dat ook het geval met slimme telefoons. Volgens onderzoeksbureau Gartner gaat de smartphone in 2005 definitief doorbreken. En in 2006 worden er meer intelligente telefoons verkocht dan handcomputers (pda’s). We hebben het dan over zo’n 20 miljoen exemplaren per jaar. Nog altijd een fractie van het aantal gewone mobieltjes dat over de toonbank gaat, maar toch.
Een slimme telefoon is een pda met antenne. Minimaal zit er een browser, agenda, adresboek en mailprogramma op en kun je gegevens synchroniseren met computertoepassingen (meestal Outlook). Bovendien kun je programma’s toevoegen en actualiseren. De grootste uitdaging voor de fabrikanten is niet om er zoveel mogelijk software in te stoppen, maar om een aantrekkelijk compromis te vinden tussen functionaliteit en grootte. De zogeheten ‘vormfactor’ is allesbepalend. Een slimme telefoon die als een baksteen in je overhemdje hangt, is voor de meeste gebruikers niet acceptabel. De huidige slimme telefoons zijn niet of nauwelijks groot genoeg om op te kunnen typen, maar toch al te groot om in je broekzak te stoppen. Wat werkt wel en wat werkt niet? Over deze vragen mogen de fabrikanten zich het hoofd breken. Eén ding durf ik wel te voorspellen. Populaire telefoons zullen altijd klein blijven, dan maar wat minder slim.
Mag je niet eens meer klikken?
… dat hangt er van af hoeveel! De meeste online advertentiesystemen werken met een betaal-per-klik-formule. Zo’n systeem vraagt om misbruik. Met robotprogrammaatjes of ingehuurde goedkope arbeidskrachten kun je extra klikken genereren en zo de advertentie-inkomsten verhogen, dan wel concurrenten op kosten jagen.
De marktleiders Google en Overture hebben een miljardenbusiness opgezet met deze pay-per-click-systemen. Er is hen dan ook alles aan gelegen de integriteit ervan te waarborgen. Dat moet de reden zijn dat Google fraude van een partner uit het Google-netwerk niet intern afhandelt, maar het bedrijf voor de rechter daagt. Zo’n publiek proces werkt tevens als waarschuwing.
Google en Overture hebben detectieprogramma’s om klikfraude op te sporen. Ik heb eens een elementaire test gedaan om te kijken of dat werkt. Zo’n honderd keer klikte ik op een Google Adwords-advertentie van een bevriend bedrijf. Het bedrijf is nog altijd bevriend. De klikken verschenen niet op de factuur. Maar ik geef toe dat dit wel de meest primitieve vorm van fraude is.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.