Niet alleen pubers leggen websites en internetdiensten plat om elkaar het woord te ontnemen, ook steeds meer criminelen proberen een slaatje te slaan uit afpersing van sites. Justitie heeft geen weet van deze opkomende bedreiging.
Xs4all-woordvoerster Judith van Erve stelt dat er een zwarte markt is waar voor duizenden euro’s een aanval op sites of diensten te bestellen is. Het ict-calamiteitenteam van de rijksoverheid Govcert.nl onderschrijft deze ontwikkeling, die in het buitenland al tot diverse afpersingszaken heeft geleid. Vooral goksites in Engeland kregen vele malen de keuze voorgelegd: betalen of de website is dagenlang uit de lucht. Justitie heeft in Nederland geen weet van deze nieuwe internationale ontwikkeling. Volgens directeur van XB Networks Erik van Laar treft Nederlandse aanbieders ook de nodige blaam, omdat zij noch de eigenaren van de getroffen websites aangifte doen van ddos-aanvallen (distributed denial of service).
Een belangrijke reden voor de zwaardere en frequentere aanvallen is de opkomst van netwerken met gekraakte computers, die op bestelling sites en diensten platleggen. Symantec heeft wereldwijd een sterke groei van deze netwerken waargenomen. Het schat dat in de eerste helft van dit jaar het aantal gekraakte computers daarin gestegen is tot ruim dertigduizend wereldwijd, terwijl dat er eerder tweeduizend waren. Het heeft in dezelfde periode vijftienduizend Nederlandse ip-adressen in zo’n netwerk misbruikt zien worden. Naast ddos-aanvallen worden deze computers ook ingezet voor het doorsturen van spam en het testen van nieuwe computervirussen.< BR>