Linux-auteur Linus Torvalds mist een fundamenteel begrip van intellectueel eigendom. Dat zegt John Collins, een Britse advocaat gespecialiseerd in patenrecht. Collins neemt het op voor het patentenvoorstel van de Europese Commissie.
“Copyright kan alleen softwarecode beschermen, geen software”, aldus John Collins van advocatenkantoor Marks en Clerks in een artikel op it-nieuwssite theinquirer.net. Collins reageert op een eerdere oproep van Torvalds waarin de Linux bedenker het patentenvoorstel misleidend en gevaarlijk noemt.
“De recente verklaring waarin Linus Torvalds claimt dat de richtlijn patenten op een breder gebied toelaat, is een verkeerde veronderstelling. Het originele voorstel was bedoeld om helderheid te verschaffen. Door de recente aanpassingen zullen patenthouders op sommige gebieden hun bescherming verliezen en sommige patenten worden waardeloos”, aldus Collins.
Volgens de advocaat geven open source ontwikkelaars de it-industrie verkeerde informatie over de kwestie waardoor “werkelijke uitvindingen in gevaar komen”.
Helaas worden in het artikel over John Collins zijn argumenten niet onderbouwd of gespecificeerd. Het beperkt zich tot een vaststelling dat de argumenten van Linus Torvalds op een verkeerde veronderstelling zijn gebaseerd. Ook wordt er gesteld dat de oproep van Linus Torvalds misleidend en gevaarlijk zou zijn, echter mis ik ook hier de uitleg waarom. Tenslotte wordt Open Source-ontwikkelaars, who ever that may be, in de schoenen geschoven dat ze de it-industrie verkeerde informatie over de patentenkwestie gegeven. Ook hier ontbreekt uitleg over het hoe en of waarom van deze stelling, en over wie nu “Open Source ontwikkelaars” zijn.
Dit in tegenstelling tot de argumenten van Linus Torvalds die wel goed onderbouwd zijn en begrijpelijk uitgelegd.
De heer Collins weet als advocaat heel goed dat iemands competentie niet maatgevend is voor de juistheid van zijn/haar beweringen. Los van deskundigheid, hebben bovendien alle betrokkenen fundamenteel recht om hun wensen kenbaar maken. Dat geldt zowel voor de heer Torvalds, als voor Collins.
De heer Collins is als patent/octrooirechtadvocaat belanghebbende. Evenals Torvalds, is hij geneigd zijn visie zo weer te geven dat deze de opinie zal beïnvloeden. Het belang van octrooirechtadvocaten bij softwareoctrooien is zonneklaar. Deze jurist ziet pruimen hangen; hij ‘pikt een graantje mee’ om alvast wat publiciteit te krijgen.
De EG kan zich de kosten van uitgebreide en zinloze octrooiprocessen niet veroorloven. Alleen dat al is voor de EG een reden om aan deze onzin niet mee te willen doen en deze economisch strategische blunder te voorkomen. Ik hoop voor de heer Collins dat hij op termijn elders emplooi vindt.