Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wordt Firefox de tweede Netscape? Waar leeft Google eigenlijk van? Hoeveel patenten overtreden Linux-gebruikers?
Wordt Firefox de tweede Netscape?
… daar liep het uiteindelijk niet goed mee af. Het ‘marktaandeel’ – voorzover je daar bij gratis producten over kunt spreken – van de browser Mozilla Firefox is in enkele maanden gegroeid naar 7 procent. Dat is zeer opmerkelijk, want oudere Explorer-alternatieven als Netscape en Opera zijn al jaren gedoemd tot een bestaan in de marge.
Microsoft lijkt zich nu toch gedwongen te voelen wat meer ontwikkelaars op Explorer te zetten. Hier blijkt maar weer: concurrentie leidt tot innovatie. Na het oprollen van Netscape heeft Microsoft het met Explorer uiterst rustig aan gedaan. Sinds 2001 is de browser wel veiliger geworden, maar nauwelijks rijker aan functies. De ironie is dat Microsoft het zichzelf moeilijk heeft gemaakt. Tijdens de anti-kartelprocessen claimde het bedrijf dat Explorer een intrinsiek onderdeel van Windows was en dus niet zomaar kon worden verwijderd. Maar door de browser ook werkelijk diep te integreren in het besturingssysteem, is het onmogelijk geworden met één nieuwe versie van Explorer voor diverse Windows-smaken te komen. Echt nieuwe ‘browserfuncties’ werden pas voorzien voor Longhorn, maar die nieuwe Windows-versie laat nog flinke tijd op zich wachten. De vraag is nu of Microsoft zich gedwongen voelt zijn plannen te herzien, nu Firefox opstoomt. XP-gebruikers hebben al een pop-upfilter en extra beveiligingsfuncties, maar nog niet de tabbladen en zoomfuncties van Firefox. Er zijn aanwijzingen dat Microsoft enkele verbeteringen toe gaat voegen via de functie Windows-update. Maar aan de andere kant: kan Firefox Microsoft wezenlijk schaden? Met Longhorn kan Microsoft alsnog een lange neus opzetten naar Firefox.
Waar leeft Google eigenlijk van?
… advertenties. Google verkoopt geen software maar advertentieruimte. Een groeiend deel van de reclamebestedingen gaat naar online media; een steeds groter deel daarvan naar zoekmachinemarketing. We hebben het dan over de contextgevoelige advertenties die bedrijven als Google en Overture naast de zoekresultaten of op partnernetwerken plaatsen. Inmiddels gaat al zo’n 30 procent van de online marketingbestedingen naar dat soort advertenties. Marktleider in deze tak van sport is Google met een kwartaalomzet van 800 miljoen dollar. De nummer twee, Overture, is veel minder bekend omdat zijn advertentiemachine vooral ten dienste staat van sites van derden. De grootste klant van Yahoo-dochter Overture is Microsoft. Vorige week verlengde de softwaregigant het contract met Overture tot medio 2006. Daarna neemt Microsoft het heft waarschijnlijk zelf in handen. Volgens de bekende ‘embrace and extend’ aanpak zal Microsoft het bedrijfsmodel van Google willen kopiëren. Kort geleden startte Microsoft met MSN Search; het ligt voor de hand dat het bedrijf ook met een eigen ‘advertentiemachine’ komt.
Hoeveel patenten overtreden Linux-gebruikers?
… 228, althans volgens Steve Ballmer. Er is nog maar één ding dat de verdere opmars van Linux kan vertragen: juridische beslommeringen. De onafhankelijke deskundige Steve Ballmer heeft het nog eens uitgezocht. Het open source systeem zou maar liefst 228 softwarepatenten schenden, aldus Ballmer. “Op een dag zal er iemand langs komen en geld vragen voor het gebruik van zijn intellectueel eigendom”, hield hij deze week een Aziatisch gehoor in Singapore voor. Waarom Ballmer juist daar zo tekeer ging begreep het publiek pas enkele dagen later. Docomo, Matsushita en Nec maakten toen bekend gezamenlijk Linux 3G telefoons te gaan promoten. Dat is flink balen voor Microsoft, want MS Smartphone wordt in Azië op een zijspoor geparkeerd. Telco-gigant Docomo biedt leveranciers van 3G-telefoons keus uit twee smaken: met Symbian of Linux als besturingssysteem. Overigens citeerde Ballmer uit een studie van de Open Source Risk Management. Hij citeerde uitermate slordig. In dat rapport staat dat Linux potentieel wel 283 (!) softwarepatenten zou kunnen schenden. Maar de auteur van deze studie zegt dat hetzelfde opgaat voor Windows en Unix. Ballmer maakt het kortom weer eens heel bont.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.