Ringetjes op microniveau waarin laserlicht met de klok mee of tegen de klok in draait vormt de basis voor een nieuw soort optisch geheugen. Het moet de bestaande bottlenecks in breedbandnetwerken wegwerken.
Glasvezelverbindingen kunnen tegenwoordig per kanaal 1,28 Tbps aan data transporteren. Dat is veel meer dan de elektronica in de knooppunten van dit soort netwerken op dit moment kan verwerken. Dat komt doordat in de bestaande switches en routers traditionele chips verwerkt zijn met een relatief lage verwerkingscapaciteit. Heel snelle processoren zijn in deze apparatuur niet te gebruiken omdat ze te veel vermogen vragen en daardoor te veel warmte produceren. De bestaande energiezuinige optische processoren waren tot nu toe nog niet snel genoeg.
Minuscule bundel
Het optisch geheugenelement dat de Cobra-onderzoeksschool van de TU Eindhoven ontwikkeld heeft, bestaat uit twee ringvormige lasers die met elkaar gekoppeld zijn door een minuscuul lichtkanaaltje waar de laserbundel doorheen gaat. In deze ringlasers kan het licht met de klok mee of tegen de klok in. De laser is de optische equivalent van een transistor; de lichtbundel is in één richting vast te zetten en in korte tijd om te schakelen naar de andere richting. De chip heeft een diameter van 16 micrometer en draait op een frequentie van 50 GHz. Dat is sneller dan de beste beschikbare elektronische processoren. Het vermogen dat nodig is voor het vasthouden van de een-bits informatie is duizendmaal minder dan in huidige optische systemen.
De volgende stap is verdere miniaturisatie van de chip tot 3 micrometer. Ook stelt professor Meint Smit, Cobra-medewerker en één van de co-auteurs van een recent artikel in Nature over de vinding, dat het energieverbruik met een factor tien of meer naar beneden kan. Hij verwacht dat binnen een paar jaar de eerste optische chips in breedbandverbindingen gebruikt zullen worden. Voor de ontwikkeling van een volledige computer is volgens hem meer tijd nodig. < BR>