In een ideale wereld zou een of ander standaardiseringsorgaan de wereld voorzien van een goedkoop, schaalbaar product voor het beheer van de software die nodig is voor de integratie van alle verschillende bedrijfstoepassingen.
Daardoor zou het gemakkelijker worden voor verschillende organisaties om samen te werken. Er bestaat goede hoop dat de open source-gemeenschap een goed product zal ontwikkelen. Het is echter niet realistisch te verwachten dat het volwassen of uitgebreid genoeg zal zijn om tegemoet te komen aan de eisen van de grotere organisaties (op dit moment heb ik nog geen idee hoe ik ‘grotere’ moet definiëren).
Er zijn drie mogelijke bronnen voor integratieframeworks die vandaag de dag al serieus in overweging genomen kunnen worden door deze grotere organisaties, te weten verkopers van toepassingspakketten, verkopers van infrastructuurgereedschappen en beginnende, specifiek gerichte bedrijven. Er is één ding dat al deze softwareleveranciers gemeenschappelijk hebben: ze moeten beschikken over aanzienlijke financiële bronnen; het gaat hier om geavanceerde producten. Ze moeten op standaarden zijn gebaseerd, waardoor veel vereisten gemakkelijker te definiëren zijn, maar dat maakt de ontwikkeling nog niet goedkoop.
Het eerste concept is onacceptabel. Trendsetter hier is SAP. Dat heeft dan wel api’s om toegang te verlenen tot de gegevens en de functies, maar die zijn bedrijfseigendom en vallen onder beheer van SAP zelf. SAP-toepassingen zouden een set subsystemen moeten zijn die worden beheerd door de integratiesoftware, niet door het integratiesysteem zelf. Hetzelfde geldt voor de data warehousing die in SAP is geïntegreerd. Dat is niet goed en bindt de gebruikers aan de leverancier. In eerste instantie is het eenvoudiger, met name voor de echte SAP-clients (nu), maar SAP blijft niet eeuwig bestaan en dus dient de focus te liggen op een onafhankelijk product.
De tweede categorie komt het meeste voor. Het slagveld is verdeeld in twee kampen: Microsoft en de Java-gemeenschap. De keuze voor Microsoft vind ik belachelijk. Niemand zou zich moeten binden aan een enkele leverancier, maar vooral niet aan Microsoft. Linux is duidelijk de gewenste keuze als besturingssysteem voor integratiesoftwareproducten, zelfs als die producten vandaag de dag nog onder Windows draaien. Er zijn vele opties volwassen aan het worden, en Microsoft is er slechts één van! Microsoft-systemen en -toepassingen moeten worden beheerd, maar niet door Microsoft-software.
Toonaangevend in de tweede categorie is trouwens de Java-gemeenschap, en niet Microsoft. IBM, BEA en Oracle zijn de leiders. Oracle moet onmiddellijk weggestreept worden, omdat het niet alleen een verkoper van een toepassingspakket is à la SAP, maar ook verkoper van een databaseserver – nog erger!
BEA heeft het opmerkelijk goed gedaan tussen de grote spelers. Afkomstig van SCO en opgericht om de oude AT&T TP monitor (Tuxedo) verder te ontwikkelen, dat door staatsvijand nummer een van de it uit het Unix-portfolio was gekieperd, en daar zullen ze spijt van hebben. BEA nam daarna Web Logic over, dat Java-mogelijkheden had toegevoegd aan het TP-systeem en omdat ze er vroeg bij waren, konden ze een enorm aandeel opeisen van de markt voor gereedschappen om Webgebaseerde IT-systemen te bouwen en te draaien.
De laatste tijd wordt het marktaandeel van BEA aangevallen door Oracle, maar vooral ook door IBM. Het webgebaseerde integratiesysteem Websphere concurreert met BEA en IBM heeft veel meer slagkracht. Net zoals in het verleden producten als Cics en DB/2 groeiden en de kleinere concurrenten verdrongen, bedreigt Websphere nu BEA. Anderen als HP en zelfs ook de bedenker van Java, Sun Microsystems, proberen ook deze markt te betreden. Het zal heel lastig worden IBM te beletten de toppositie over te nemen. Er zijn wel een aantal interessante OSS-Java-producten, zoals JBoss, maar die zijn nog niet geschikt voor opname in het bedrijfsnetwerk.
Wat nog moet komen is de discussie hoe de mogelijkheden van een Java-product kunnen worden uitgebreid – en hoe zit het met die zichzelf goed reddende beginner?< BR>
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal it-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.