De geldende invoerheffing van 14 procent op lcd-schermen van buiten de EU-landen is door staatssecretaris van Financiën Wijn teruggedraaid. Daarmee volgt Nederland Duitsland, dat deze heffing nooit heeft toegepast.
Volgens de Europese regelgeving moeten lcd-schermen die buiten de EU worden geproduceerd en meer zijn dan alleen een computermonitor extra worden belast met maximaal 14 procent. De hier bedoelde schermen hebben een zogeheten dvi-aansluiting (digital visual interface), waardoor ze ook in staat zijn digitale signalen van bijvoorbeeld de pc, video of dvd-speler te ontvangen.
De Nederlandse industrie heeft zich hierover beklaagd bij het ministerie van Financiën. Dit omdat het invoeren van lcd-monitoren door de heffing aanzienlijk duurder werd, wat uiteindelijk moest worden doorberekend aan de consument, meldt nieuwssite Webwereld. Bedrijven die de afgelopen maanden de extra heffing hebben betaald, krijgen hun geld terug. Wijn schopt met dit besluit mogelijk tegen het zere been van de Europese Unie. Binnen de EU bestaat onduidelijkheid over de interpretaties van de regels.
Hierdoor hanteerde Nederland een invoerheffing van 14 procent, terwijl Duitsland bijvoorbeeld geen extra heffing berekende. Internationaal zorgde dit voor spanningen, waarop Wijn eerder al de Europese Commissie om opheldering vroeg. Volgens zijn woordvoerder heeft Wijn dit antwoord inmiddels gekregen en zodanig geïnterpreteerd dat het nultarief is toegestaan.
Als bedrijven achteraf zijn schadeloos gesteld, ivm onterecht betaalde heffingen. Krijgen de consumenten die in die tijd dergelijke beeldschermen hebben gekocht natuurlijk ook geld terug? Tenslotte zijn het de consumenten bij wie deze gelden zijn doorberekend. OF begrijp ik dat nu verkeerd?