De oppermachtige positie van KPN op de adsl-markt kan het komende jaar snel verdwijnen. De belemmeringen voor het overstappen op een andere aanbieder zijn zo goed als weggenomen.
KPN heeft veruit het meeste te verliezen. Het concern heeft meer dan een miljoen adsl-aansluitingen inmiddels op zijn infrastructuur. Het steekt met die oppermachtige positie de drie grote kabelbedrijven UPC, Essent en Casema op de breedbandmarkt naar de kroon. Het is de vraag of het telecomconcern die riante positie het komende jaar kan behouden. Naast Bbned, dat zich voornamelijk richt op de bedrijvenmarkt zijn er ook inmiddels ook drie spelers met eigen dsl-infrastructuur ten tonele verschenen die er alles aan zullen doen om deze investering terug te verdienen.
Tot een maand terug was het lastig om naar een dsl-aansluiting op een ander netwerk te verhuizen. De vijf eigenaren van dsl-infrastructuur in Nederland, KPN, Bbned, Tiscali, Versatel en Novaxess, waren door een weigerachtige houding van KPN niet in staat om afspraken te maken over een systeem om adsl-aansluitingen snel over te hevelen naar een ander netwerk. Dat is nu door druk van telecomtoezichthouder Opta wel het geval. Technisch directeur van Bbned Arthur van de Ende bevestigt dat het systeem voor verhuizing van adsl-aansluitingen er nu is. KPN kan dit voor het sluiten van deze Computable niet bevestigen.
Mark Breedveld, onderzoeker bij Yarzon, zegt dat de breedbandmarkt door deze vereenvoudiging van het verhuisproces meer op de markt van mobiele telefoonaanbieders zal gaan lijken. Deze markt kenmerkt zich door het prijsvechten doordat Opta overdragen van mobiele nummers en andere belemmeringen voor de overstap naar een andere aanbieder door de jaren heen ook heeft weggenomen. In de ruim duizend interviewtjes die hij af liet nemen bij bezoekers van de website Adslwinkel.nl werd de aanwezigheid van een datalimiet als een belangrijke reden voor verhuizing