HP heeft nieuwe opslagproducten gelanceerd waarmee het opslagnetwerken naar het mkb wil brengen. Dit betreft san- (storage area networks) en nas-producten (network attached storage).
Sun levert Engenio Sun Microsystems heeft een overeenkomst gesloten met opslagspecialist Engenio om voortaan diens schijfsystemen te leveren. Sun betrekt zijn opslag nu geheel van derden: voor de onderkant had het al een oem-overeenkomst met Dothill en voor de bovenkant met Hitachi Data Systems. De serverleverancier lanceerde vorige maand nieuwe middelzware opslagsystemen die afkomstig zijn van Engenio. Sun heeft volgens onderzoeksbureau IDC een marktaandeel van slechts 6 procent op de markt voor schijfopslagsystemen. Toch is de overeenkomst met Sun welkom voor Engenio. Dat opslagbedrijf is tot op heden vooral afhankelijk van IBM; 51 procent van de omzet komt van die computerleverancier. IBM is al bijna drie jaar de grootste klant van Engenio, maar dat is niet langer gegarandeerd sinds IBM vorige maand nieuwe, zelfontwikkelde opslagsystemen heeft gelanceerd. Die DS6000- en DS8000-systemen nemen de positie in van apparaten die IBM van Engenio betrekt, hoewel de computerleverancier zegt Engenio niet te laten vallen. |
“De kansen op die markt voor netwerkopslag-oplossingen nemen toe naarmate de dalende prijzen en makkelijkere implementatie nieuwe klanten aantrekken”, zegt analist John McArthur van onderzoeksbureau IDC. Hij ziet in HP’s nieuwe opslagproducten ook kansen voor partners van de computerproducent.
Voortouw
Begin dit jaar nam Brocade, leverancier van switches voor opslagsystemen, het voortouw door het mkb rijp te verklaren voor san’s. Marketingmanager Paul Trowbridge stelde toen al dat die technologie niet te hoog gegrepen is voor middelgrote en kleine ondernemingen. Hij erkende wel dat san’s de reputatie hebben complex – en daarmee duur – te zijn, maar benadrukte dat dat tegenwoordig slechts perceptie is.
Brocade wil san-technologie niet in z’n eentje naar de mkb-markt brengen. Trowbridge gaf in april dit jaar al aan dat zijn bedrijf leunt op partners, zoals HP, en dat het mkb juist vertrouwt op het kanaal. It-partners als HP dienen san te verpakken in min of meer kant-en-klare oplossingen, die mkb-partners dan bij hun klanten kunnen installeren. HP heeft de vervolgstap nu gezet met de aankondiging van san-kits voor het mkb.
Trowbridge ziet geen conflict met nas; de keuze voor één van de twee technologieën voor netwerkopslag is afhankelijk van de toepassing en het advies van de mkb-kanaalpartner. HP lijkt het hiermee eens te zijn gezien het feit dat het naast san- ook nas-producten brengt voor het mkb. Die nas-producten zijn in wezen aangepaste Proliant-servers met Windows.
Zware opslag
Op de HP Dutchworld-bijeenkomst begin vorige maand heeft de ict-leverancier zware opslagsystemen voor grote ondernemingen aangekondigd. Dat omvat ook apparatuur voor opslag-grids, waaronder een lichtere uitvoering van het Riss (reference information storage system). HP onthulde dat cluster van Proliant-servers met gekoppelde schijven in mei dit jaar op de Ensa@work-beurs in München.
Op de Dutchworld-beurs deed HP ook het nieuwe topmodel-schijfsysteem XP12000 uit de doeken. Dat apparaat is eind september aangekondigd en is gebaseerd op de derde generatie Lightning-opslagsysteem van Hitachi. De twee hebben al sinds 1999 een oem-overeenkomst voor opslag en hebben de looptijd daarvan onlangs verlengd tot 2008.< BR>