Het bedrijfsleven reageert positief op de oprichting van het National High Tech Crime Center. Het centrum vervangt de huidige, versnipperde aanpak van computercriminaliteit door een bredere.
De financiële wereld juicht de komst van het Nhtcc toe, zegt woordvoerder Gijs Boudewijn van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Die stap is nodig omdat het onderwerp aan belang wint en het tijd wordt voor een gecoördineerde aanpak door de overheid. “Criminelen zijn natuurlijk uit op geld. Banken zijn daarom een belangrijk doelwit. Samen met het gegeven dat bankieren via internet steeds belangrijker wordt is dat een gevaarlijke mix”, aldus Boudewijn. Het aftroggelen van geld zonder beloofde producten of diensten te leveren komt steeds vaker voor op internet. Daarnaast heeft ‘phishing’, ofwel het ontfutselen van informatie over bankrekeningen via nepberichten, ook Nederland bereikt. De werkgroep over dit onderwerp die de Nederlandse banken en de overheid hebben opgezet, is twee keer bijeen geweest.
Informatie uitwisselen
Boudewijn verwacht dat de NVB in ieder geval kennis over dit soort onderwerpen gaat uitwisselen met het Nhtcc. Over verdere samenwerking is nog geen contact geweest. Ook de beroepsorganisatie van it-auditors Norea is positief over het Nhtcc, omdat overleg met het bedrijfsleven meer dan nu geregeld lijkt. De beroepsorganisatie wijst er alleen wel fijntjes op dat het succes of falen van het centrum voor een belangrijk deel afhankelijk is van de aansluiting die het krijgt bij dit bedrijfsleven. Vooral overleg met ict-dienstverleners en software-ondernemingen is broodnodig om tijdig op de hoogte te zijn van problemen in ict-systemen voordat criminelen er op grote schaal harde munt uit kunnen slaan.
Ook de branchevereniging van internetaanbieders Nlip vindt het Nhtcc een prima initiatief. Het is volgens de branchevereniging hoog tijd dat er een einde komt aan de huidige versnippering. De Nlip benadrukt net als de Norea dat overleg met het bedrijfsleven cruciaal is voor het succes van het centrum voor computercriminaliteit. < BR>