Vandaag is de eerste officiële versie van de browser Mozilla Firefox verschenen. Aan een Nederlandse versie wordt druk gewerkt.
De groei van Firefox is groot en opmerkelijk. Cijfers van diverse bureaus laten zien dat het percentage gebruikers schommelt tussen de 6 en 17 procent in een markt die tot op heden wordt gedomineerd door Internet Explorer. Met name de functionaliteit en de gebruiksvriendelijkheid van Firefox worden keer op keer genoemd als redenen van het toenemende succes van dit product uit de open-sourceschool. Daarnaast leggen de makers van Firefox sterk de nadruk op de bestrijding van virussen en spyware en die beslissing heeft Firefox geen windeieren gelegd.
Firefox is gebaseerd op de broncode van de Netscape-browser, de eerste commerciële browser die internationaal voet aan de grond kreeg en daarmee de voorloper was van Internet Explorer. Nadat Netscape in 1998 was opgekocht door America Online (AOL) en de broncode door AOL was vrijgegeven, besloot een aantal vrijwilligers om verder te bouwen op de broncode van de ooit zo fameuze browser. Het resulteerde uiteindelijk in de oprichting van de Mozilla Foundation (2003) en de kennismaking met Mozilla Firefox.
Grote kracht van deze browser, naast de nadruk op veiligheid en gebruikersgemak, is de openheid van de broncode waardoor de basis van het programma beschikbaar is voor ontwikkelaars én gebruikers. Tot de programma’s uit de Mozilla-stal behoren inmiddels diverse webbrowsers (Netscape, K-Meleon, Galeon, Beonex en Firefox), maar ook bijvoorbeeld e-mailprogramma’s (zoals Thunderbird) en programma’s voor het bouwen van websites (Nvu) maken gebruik van de open broncode.
De Mozilla-programma’s verschijnen standaard in de Engelse taal, maar zijn beschikbaar in andere talen dankzij de inbreng van een groot aantal taalgroepen. Zo is er een Nederlandse taalgroep die ervoor zorgt dat gebruikers van bijvoorbeeld het programma Firefox snel kunnen beschikken over een Nederlandstalige versie. Deze wordt overigens nog deze week verwacht, aldus MoZBrowser. Deze Nederlandstalige Mozilla-community, die vorig jaar oktober werd gelanceerd, wil álle makers én gebruikers van Nederlandstalige Mozilla-producten bijeen brengen, waardoor gebruikers van Mozilla op één website alle informatie vinden die ze nodig hebben.