Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Allemaal een zombie? Mag ik even met uw PDA bellen? Is dat mijn kleurenprint of de jouwe?
Allemaal een zombie?
… die kans bestaat altijd. “Er zijn in Nederland duizenden computers waar hackers volledige controle over hebben”, las ik in mijn lijfblad. Met netwerken van dergelijke zombiecomputers kunnen computercriminelen websites onbereikbaar maken en daarmee forse schade veroorzaken. Dat gebeurt in toenemende mate. Begin oktober werd een aantal overheidssites, waaronder overheid.nl en regering.nl, dagenlang platgelegd. Bij wijze van uitzondering was de vermeende dader snel bekend. De BV Nederland reageerde onwennig. Het leek er sterk op dat de betrokken overheidsinstantie pas besloot een civiele procedure te starten tegen de verdachte nadat er Kamervragen waren gesteld. De afgelopen jaren heb ik me een aantal keren sterk gemaakt voor centrale virus- en later spamcontrole door providers. Dat leverde me destijds reacties op van lezers die zich afvroegen waarom ik me in een zakelijk blad als Computable bezighield met consumentenonderwerpen. Dat lijkt me inmiddels wel duidelijk: de veiligheidsketen is zo sterk als de zwakste schakel. Dat geldt voor de verspreiding van virussen, voor spam en in extremo voor ddos-aanvallen. Het is volstrekt irreëel te veronderstellen dat eindgebruikers ooit zelfstandig in staat zullen zijn hun computer afdoende te beveiligen. Die verantwoordelijkheid hoort daarom thuis bij de monopolist Microsoft en in het kielzog daarvan bij computerleveranciers en providers. Je hoeft echter geen visionair te zijn om te voorspellen dat computervandalisme en -criminaliteit eerder zullen toenemen dan afnemen. Eigenaren van bedrijfskritische sites zullen daarom noodvoorzieningen en uitwijkscenario’s moeten ontwikkelen, en net als in de normale wereld moeten preventie en repressie hand in hand gaan. En, overheid: als die cybercrimineeltjes eens uit Nederland komen, vervolg ze dan ook zonder aarzeling. Hier ligt de kiem voor een groot aantal virtuele Diamantbuurten.
Mag ik even met uw PDA bellen?
… volgend jaar bent u de eerste. De handpalmcomputer is over zijn hoogtepunt heen. Volgens onderzoeksbureau IDC worden er steeds minder verkocht. Steeds meer potentiële kopers kiezen voor een mobiele telefoon met PDA-functies. En voor IDC is een digitale assistent met een antenne geen PDA maar een ‘smartphone’.
Maar hoe lang kan IDC nog volhouden dat je met een handcomputer niet kunt bellen? Er is inmiddels een Skype-versie voor de Pocket-pc, waarmee je dus via een wifi-PDA draadloos kunt bellen via internet. De grenzen zullen nog verder vervagen als volgend jaar de eerste hybride mobieltjes op de markt komen die zowel GSM, Bluetooth als wifi ondersteunen. Daarmee kun je dus binnen een hotspot-gebied goedkoop bellen. Die markt laten verstandige telco’s niet aan Skype over. BT bijvoorbeeld start zelf met een dienst voor wifi-telefonie. Bellen wordt daarmee niet gratis, maar de internationale reiziger kan wel veel geld besparen als hij zijn telefoontjes in het hotel, op het vliegveld of een andere hotspot via internet kan laten lopen. Er zijn nog vele beren op de weg – de kwaliteit van dergelijke VoWLan diensten (jazeker, weer een nieuwe term), de reikwijdte van (roaming)overeenkomsten tussen wifi-aanbieders en de koppeling naar het vaste net, maar op termijn krijgt de mobiele telefonie er een interessant kanaal bij.
Is dat mijn kleurenprint of de jouwe?
… even HP bellen. Het hele weekend heb ik met een loep gezocht naar de verborgen codes in mijn kleurenprints, maar ik kan ze niet vinden. Verborgen codes! Nog altijd kun je volledig verrast worden door de it-industrie. Ineens lekt uit dat sommige printerfabrikanten unieke codes toevoegen aan kleurenprints. Dat biedt opsporingsdiensten onverwachte mogelijkheden. Zoals vroeger misdrijven werden opgelost vanwege de unieke inslag van elke typemachine, zo is er nu een nog directer spoor van print naar printereigenaar. Het is een briljante vondst, maar hadden we dit niet moeten weten?< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.