Vanuit een sterke positie op de thuismarkt internationaal goed uit de voeten kunnen. Dat beoogt de voorgenomen nieuwe combinatie Getronics Pinkroccade. Vooral op het vlak van it-uitbesteding verwachten beide partijen grote potten te kunnen breken.
|
Op de thuismarkt zal het fusiebedrijf de koppositie innemen, met Pinkroccade als dominante overheidsautomatiseerder en Getronics als veelbediener van de industrie. Beide partijen bezitten ook een behoorlijk marktaandeel in de financiële sector. Op basis van Gartner-cijfers uit 2003 komt Getronics Pinkroccade – over de grens heet het bedrijf alleen Getronics – bovenaan te staan met 1,33 miljard euro omzet en 11.000 werknemers, gevolgd door Atos Origin (1,13 miljard) en IBM (975 miljoen).
Op één het bos ingestuurd
Pinkroccade-bestuurder Henk Bosma wilde eigenlijk af van de overnamebesognes, omdat het te veel de aandacht afleidde van de dagelijkse gang van zaken. “Ik heb alle mogelijke overnamepartners aan de deur gehad, maar ik heb ze allemaal het bos ingestuurd, op één na dan.” Twee partijen bleven aanhouden: een waarvan hij de naam niet wil zeggen, en Getronics. Bosma beweert alleen met het laatste bedrijf serieus over een overname te hebben onderhandeld. Wat daarbij een rol heeft gespeeld, is dat Getronics een Nederlands bedrijf is. “Ik ben gecharmeerd van het idee dat een grote Nederlandse it-partij meespeelt op de internationale markt.”
Van Grieks drama naar blijspel De 61-jarige Henk Bosma heeft zeven jaar na het mislukken van de fusie tussen Roccade en Getronics alsnog zijn gelijk gehaald. Hij werd er tijdens de persconferentie zowaar even emotioneel van. “Pinkroccade is toch mijn company. De verkoop aan Getronics beschouw ik als de kroon op mijn werk. De combinatie is straks de nummer één in Nederland.” Het ministerie van Binnenlandse Zaken trok Bosma in 1990 aan om het Rijks Computer Centrum (RCC, later Roccade Informatica Groep) te verzelfstandigen. De Nederlandse Staat wilde daarna Roccade verkopen. Bosma was in 1997 zelf rond met Getronics-bestuursvoorzitter Ton Risseeuw, maar het toenmalige kabinet besloot alsnog tot een veiling. Daarbij diende Getronics het hoogste bod (1,2 miljard gulden) in, maar het verschil met medebieder IBM (zevenhonderd miljoen) was zo groot, dat Risseeuw zijn bod koste wat kost wilde verlagen. Uiteindelijk liepen de onderhandelingen tussen de Staat en Getronics stuk, door Risseeuw getypeerd als een Grieks drama. Daarna koos de regering als alternatief voor een gefaseerde beursgang. Bosma zegt dat twee data in zijn geheugen gegrift staan. “7 juli 1999, de dag van onze beursgang, en 1 november 2004, de aankondiging van de verkoop aan Getronics.” Hij zal wanneer de overname definitief is zitting nemen in de raad van commissarissen van Getronics. |
Beheerdiensten domineren omzet
Getronics (omzet 2,67 miljard euro) biedt voor elk aandeel Pinkroccade (omzet 739 miljon euro) zes eigen aandelen plus 4,10 euro aan contanten. Het overnamebedrag komt daarmee uit op 338 miljoen euro. De Staat der Nederlanden, met een belang van circa 25 procent, zegt positief te staan tegenover het bod van Getronics. De transactie moet in het eerste kwartaal van 2005 zijn afgerond. Wereldwijd komen er bij het nieuwe bedrijf 29.000 mensen in dertig landen te werken met een gezamenlijke omzet van 3,41 miljard euro (waarvan 60 procent uit langjarige contracten). De opbrengsten zijn te verdelen in beheerdiensten (59 procent), systeemintegratie (8 procent), hardwarediensten (21 procent) en branchegerichte it-oplossingen (12 procent). In Groot-Brittannië, waar Pinkroccade ook actief is, verdubbelt Getronics met de inlijving van de Pink-activiteiten zijn operatie tot 2400 medewerkers en een omzet van 309 miljoen euro.< BR>
Toekomst HR Services vaag
Of de Pinkroccade-divisie HR Services, groot in salarisverwerking, wordt afgestoten, werd op de persconferentie niet duidelijk. Zowel Henk Bosma als Klaas Wagenaar stelden dat zij salarisbriefjes erg interessant vinden, maar dat er over de toekomst van de salarisverwerker nog geen beslissing is genomen. Vorig jaar verkocht Getronics zijn salarisverwerkingsonderdeel Human Resource Solutions – door Wagenaar als niet-kernactiviteit bestempeld – aan investeerders, waarna het onderdeel is doorgegaan onder de oude naam Raet. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat het Pink-onderdeel eveneens in de etalage komt te staan. Mogelijk geïnteresseerden zijn natuurlijk Raet en ADP. Bosma stelt echter dat het voor Pinkroccade een kernactiviteit is. Getronics-baas Wagenaar zegt geen haast te maken met een beslissing en meldt daarbij de indruk te hebben dat HR Services een bredere opzet heeft dan Ghrs.
Opmerkelijk is dat eind 1995 Getronics samen met de Roccade Informatica Groep Raet overnam. Een jaar later kocht Getronics Roccade uit, omdat de privatisering van zijn partner te lang op zich liet wachten. De naam veranderde later in Ghrs. Nu met de beoogde inlijving van ‘oude partner’ Pinkroccade krijgt Getronics opnieuw een divisie voor personeelsinformatie- en salarissystemen in handen.
Oer-Getronics splitst zich af
De technische automatiseringsactiviteiten van Getronics in de Benelux worden via een managementuitkoop verzelfstandigd. Oswald Coene, de huidige directeur van Getronics Nederland, krijgt de leiding over dit Industrial Automation-deel. De transactie moet medio volgend jaar zijn bekrachtigd. Er werken 180 medewerkers, die een omzet (waarvan een deel distributie) genereren van om en nabij de zeventig miljoen euro. Wie straks de nieuwe investeerders zijn, kan Coene nog niet meedelen. Wel zegt hij dat het losgeweekte bedrijf zich zal richten op autonome groei en op overnames. “Procesautomatisering is een stabielere markt dan de it-markt. Er opereren veel middelgrote en kleine bedrijven. Ik verwacht daar nog een consolidatieslag.”
Er ligt een opvallende parallel tussen de plannen van Coene en die van Getronics-oprichter Ton Risseeuw. Die verzelfstandigde in 1983 via een managementuitkoop Geveke Electronics, toen in handen van handelsconglomeraat SVH, en doopte het om in Getronics. Het bedrijf, voortgekomen uit een fusie tussen Groenpol en Geveke, was een installatiebedrijf en distributeur van techische producten, maar richtte zich in de jaren zeventig steeds meer op computerapparatuur, netwerken en software.