Telewerken vindt maar mondjesmaat plaats. Zelfs ict-ondernemingen zijn er niet goed op ingericht, terwijl ze wel vaak de mogelijkheden van telewerken onder de aandacht van het publiek brengen.
De ict-sector, waar de noodzakelijke infrastructuur bij uitstek beschikbaar zou moeten zijn, is zelf nog lang niet aan de grote doorbraak toe. Dit blijkt uit een enquête die Computable's Belgische zusterblad Data News uitvoerde.
Van de 130 bedrijven die meewerkten aan deze enquête bleek amper 55 procent te voldoen aan de minimumvereisten om hoedanook van telewerken te kunnen spreken: ten minste één medewerker die één dag per week thuis werkt. Volgens de peiling slaan telewerkinitiatieven in 46 procent van de gevallen op minder dan 10 procent van het personeelsbestand. En nauwelijks 5 procent van de bedrijven blijkt telewerken op grote schaal (meer dan 75 procent van de werknemers) toe te passen.
Een aantal grote ict-bedrijven spelen wel een voortrekkersrol en hebben telewerken min of meer volwaardig geïntegreerd in hun personeelsbeleid. Bij IBM bijvoorbeeld, zijn drieduizend min of meer intensieve telewerkers aan de slag. Siemens telt er twaalfhonderd, Alcatel duizend en bij Telindus moge 225 menseb zich telewerker noemen..
Dat andere belangrijke ict-spelers zoals HP of Dolmen en Belgacom die cijfers niet konden of wilden vrijgeven, lijkt erop te wijzen dat heel wat bedrijven nog geen duidelijk beleid inzake telewerken hebben uitgedokterd.
Er zijn inderdaad niet zoveel telewerkers in Nederland waar alles formeel ingeregeld is. Bedrijven die formeel telewerken hebben een visie op werk waarbij vaak ook het kantoorconcept afgestemd is op het feit dat medewerkers structureel vanuit huis werken. Zij hebben dus een integral werkconcept dat zowel binnen kantoor (kantoorinnovatie) als daarbuiten is doorgevoerd.
Nu worden er niet zoveel kantoren geinnoveerd omdat het natuurlijke moment – namelijk groei – ontbreekt. Een onlangs uitgevoerd onderzoek door Twynstra Work Innovation laat echer zien dan 70% van de FM managers kantoorinnovatie door zal voeren indien de economie weer aantrekt. Hierdoor zal dus ook het aantal telewerkers toenemen.
Voor de medewerkers van Capgemini is thuiswerken normaal. De overtreffende trap is om via voice over ip vanuit thuis via een breedband verbinding ook te telefoneren.
Daarnaast doet Capgemini een proef met 100 smartphones waarmee via een vpn verbinding mobiel en veilig toegang tot het backoffice verkregen kan worden
Jaap Kwadijk