Het is een spannende tijd voor supercomputers. Een aantal nieuwe supercomputers zal de komende tijd gelanceerd worden maar nu al is er een gevecht gaande voor de topposities.
Silicon Graphics heeft recentelijk zijn Columbia supercomputer gelanceerd. Deze computer is speciaal gebouwd voor de Nasa. Tijdens de lancering liet de computer zien dat het 42,7 triljoen berekeningen per seconde aankan, terwijl het maar 16 van de 20 servers gebruikte. Hiermee liet de computer NEC’s Earth Simulator en IBM’s Blue Gene/L achter zich. Het lukte de supercomputer zelfs om 51,9 triljoen berekeningen per seconde te doen, toen Columbia alle 20 servers gebruikte.
Maar SGI is niet de enige deelnemer in deze snelheidsrace. De snelste Mac supercomputer is nog sneller geworden dankzij een Xserve makeover.
Het Virginia Polytechnic Instituut en State University hebben hun System X opgeschroefd tot 12,25 teraflops, oftewel 12 triljoen berekeningen per seconde. De originele versie had 10,28 teraflops en maakte gebruik van 1100 Power Mac G5 towers. De snelheidstoename kwam voor een belangrijk deel doordat Apple op maat gemaakte 2,3 GHz Xserve machines leverde aan Virginia Tech. Deze Xserve machines zijn sneller dan de 2 GHz processoren die gewoonlijk in Apple’s snelste machines zitten. De universiteit heeft ook vijftig extra servers (nodes) toegevoegd aan het systeem.
IBM’s Big Blue is overgegaan op nieuwe variant van een oudere technologie waarmee het directer kan concurreren met rivalen zoals Cray en Nec. IBM wil de afstand tussen 'vector' en 'scalar' supercomputers nog meer vergroten door gebruik te maken van een functionaliteit in de nieuwe Power5 processoren. Door een technologie genaamd Virtual Vector Architecture, afgekort Viva, kunnen de 16-processor kernen van scalar servers zoals IBMs p5-570 aan elkaar gekoppeld worden zodat ze kunnen functioneren als één enkele vector processor.
Maar IBM houdt zich nog stil over Viva. Het bedrijf richt zich nu voornamelijk op Blue Gene/L, een scalar machine met welke het bedrijf verwacht de toppositie te veroveren op de supercomputer ranglijst.
In de Computable van 5 november 2004 uitgebreid aandacht voor de 'super'-activiteiten van NEC en SGI