Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Kom je met MS Passport nog ergens in? John de Mol op de mobiel?
Kom je met MS Passport nog ergens in?
…. ja, de campus van Microsoft in Redmond. Het is nu officieel: het wordt niks meer met Passport. De megalomane pretenties van het authenticatiesysteem zijn daarmee teruggebracht tot de juiste proportie: Passport leeft voort als inlogsysteem voor Microsofts eigen webdiensten en voor die van wat partners.
De idee achter Passport was prachtig, daar niet van. Eén keer je virtuele paspoort vertonen om toegang te krijgen tot het hele internet. Niet meer voor elke site een wachtwoord onthouden, nooit meer je naam, creditcardnummer en andere persoonlijke gegevens intikken. Het probleem was de uitvoering: Microsoft wilde zelf via een enorme centrale database de virtuele identiteiten en transacties van alle wereldbewoners bewaken.
Achteraf zijn de fundamentele problemen van zo’n gecentraliseerde aanpak zonneklaar, maar destijds was nog helemaal niet duidelijk of Microsoft er niet mee weg zou komen. Wel was er vanaf de eerste dag grote scepsis. MS Passport versterkte het Big Brother-imago van Microsoft. Bovendien had het bedrijf destijds een miserabele reputatie als het ging om beveiliging. Redmond was daarom wel de laatste plaats waar bedrijven en particulieren hun persoonlijke gegevens veilig achtten. Banken en andere grote ondernemingen zagen absoluut niet zitten dat Microsoft makelaar werd in klantgegevens.
Onder leiding van Sun poneerde een aantal multinationals in 2001 een alternatief, gebaseerd op een federatieve, gedecentraliseerde aanpak. Deze Liberty Alliance ontwikkelde zich verrassend voorspoedig. Maar in 2001, toen Microsoft prestigieuze klanten als eBay en Monster binnenhaalde, was het nog de vraag of Microsoft de wereld Passport niet door de strot zou kunnen duwen. Het authenticatiesysteem werd immers in alle uithoeken van de wereld uitgerold via Windows, de kruiwagen van alle succesvolle Microsoft-producten.
Het merendeel van het bedrijfsleven, en vooral de noodzakelijke financiële instellingen, bleef Passport uit welbegrepen eigenbelang boycotten. De reden was simpel: geen bedrijf vertrouwt zijn klantgegevens toe aan een commerciële centrale identiteitsbewaker. Toen bovendien zowel de Amerikaanse als Europese overheid beperkingen oplegden aan Passport, verloor het nog meer aan kracht. Microsoft ging zich meer op webdiensten richten en ontwikkelde samen met IBM de WS Federation standaard.
Het alternatief van de Liberty Alliance blijft ondertussen aan invloed winnen. Het Liberty-consortium telt inmiddels meer dan honderdvijftig leden. Vorige week sloot ook IBM zich aan, min of meer gedwongen door klant France Telecom. Omdat de strijdbijl tussen Sun en Microsoft definitief lijkt begraven, moeten we niet gek opkijken als zelfs Microsoft nog eens aansluiting zoekt bij hetLiberty-consortium.
John de Mol op de mobiel?
… oh, zit dát erachter. De telecomindustrie gaat de komende jaren de derde generatie draadloze netwerken uitrollen. Het is onwaarschijnlijk dat men in Europa ooit de miljarden die voor de umts-licenties zijn neergelegd, gaat terugverdienen. De noodzakelijke ‘killer-app’ heeft zich nog niet aangediend, maar de hoop is nu gevestigd op video/tv via de mobiel. Ik zie me nog niet tv of film kijken op een mobieltje, maar de media en de telecom-industrie denken daar anders over, zo bleek deze week in San Francisco op de CTIA Wireless IT & Entertainment 2004. Technische obstakels lijken bijna opgelost. Een hele tv-tuner kan op één chip worden gezet en de kleurenschermpjes worden beter en vooral energiezuiniger. Binnenkort wordt het kortom mogelijk het journaal in de trein te bekijken zonder dat je het gevaar loopt dat je de vertraging niet meer kunt doorbellen omdat de batterij leeg is. Volgens sommige deskundigen is over twee jaar een groot deel van de nieuwe mobieltjes uitgerust met een digitale tv-ontvanger. Grote mediaconcerns zijn inmiddels gestart met experimenten op dit vlak. Binnenkort kunnen we ‘mobisoaps’ verwachten. < BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.