Volgens SSA Global/Baan heeft Defensie een verkeerde verklaring afgelegd tijdens het kort geding dat SSA eerder dit jaar aanspande. Het ministerie zou het omstreden bonuspuntensysteem pas na de afsluiting van de offerte-inschrijftermijn hebben bedacht.
SSA Baan bleef samen met SAP over in de race om twaalfduizend licenties van software voor enterprise resource planning aan de krijgsmacht te leveren. SAP won, maar volgens SSA Baan heeft Defensie in strijd met het Europese aanbestedingsrecht gehandeld en zijn concurrent voorgetrokken. Het bedrijf vorderde eerder dit jaar in een kort geding een verbod op de opdracht van Defensie aan SAP. De Haagse voorzieningenrechter wees dit af. De erp-leverancier besloot in hoger beroep te gaan. Tot nu toe zijn alleen schriftelijke verklaringen uitgewisseld.
Ron van den Broek, directeur SSA Benelux, zegt dat in een processtuk van afgelopen augustus het ministerie aan de rechter in hoger beroep heeft toegegeven dat een eerdere verklaring bij de kantonrechter niet klopt. Daarin stelt het ministerie dat het omstreden kwaliteitsbonussysteem reeds bestond toen partijen hun tenderoffertes indienden. Het systeem blijkt juist een dag nadat alle biedingen binnen moesten zijn, te zijn bedacht. Volgens Van den Broek heeft de voorzieningenrechter zich in zijn uitspraak ten dele gebaseerd op deze naar nu zou blijken foutieve verklaring van Defensie. Hij is ervan overtuigd dat wanneer dit bonussysteem niet was gehanteerd, SSA Baan had gewonnen. “Onze software en die van SAP scoorden ongeveer hetzelfde op kwaliteit. Alleen onze prijs was stukken lager.” Defensie was helaas nog niet in staat een reactie te geven.
Getuigen
Het hof van appèl komt eerst nog met een tussentijdse uitspraak op de vraag of het ministerie bepaalde tenderdocumenten aan SSA Baan dient te overhandigen, iets wat het nu weigert. Die documenten gaan over de beoordelingen van de ingediende biedingen in relatie tot het bonusysteem dat SAP bevoordeeld zou hebben. Directeur Van den Broek zegt dat er een verzoek is uitgegaan om medewerkers van het ministerie op te roepen als getuigen van de gevoerde aanbestedingsprocedure. Naar verwachting zal dat pas in 2005 plaatsvinden. De erp-leverancier heeft de zaak inmiddels ook voorgelegd aan het Directoraat-Generaal Interne Markt van de Europese Commissie.
SSA Baan stuurt niet aan op een schikking. Topman Mike Greenough van SSA Global typeert zijn bedrijf niet als een club die om de haverklap naar de rechter stapt. “Maar in dit geval voelen wij ons onrechtvaardig behandeld en trachten wij ons gelijk bij de rechter te halen.” Er is intussen wel een gesprek geweest tussen SSA Baan en het ministerie, om waar mogelijk de kou uit lucht te halen en de relaties te normaliseren met het oog op toekomstige, andere softwareaanbestedingen.< BR>
Zie ook in online-archief: ‘Groen licht voor overeenkomst Defensie met SAP’ (01/07/2004) en ‘SAP tekent mantelcontract bij Defensie’ (22/10/2004)