Er zijn in Nederland duizenden computers waar hackers volledige controle over hebben. Zij zetten dit soort zombienetwerken steeds vaker in om websites onder een massa nepaanvragen te laten bezwijken.
“Een aantal websites in ons beheer zijn ware ddos-magneten (distributed denial of service, red.)”, zegt Alex Bik, beveiligingsexpert bij internetaanbieder BIT. De isp heeft in een jaar tijd deze aanvallen sterk zien toenemen. Vooral bij tieners populaire diensten en websites zijn het doelwit. “De scholieren die hier achterzitten weten dat er toch niets aan gedaan wordt”, aldus Bik. Ook Symantec heeft wereldwijd een sterke groei van deze netwerken waargenomen. Het schat dat in Nederland ruim vijftienduizend computers in dergelijke zombie-netwerken verstrikt zitten. Het concern distilleert deze informatie uit het Deepsight-informatiesysteem, dat twintigduizend sensoren heeft uitstaan op internet, en uit de beveiligingsdiensten voor andere bedrijven.
Hedy van der Ende, directeur van de ict-calamiteitendienst van de rijksoverheid Govcert.nl ziet het aantal aanvallen op websites in Nederland groeien. Zij wijt dat niet aan een groei in aantal en omvang van de zombie-netwerken, maar aan de toenemende populariteit. “Je ziet dat de bekendheid van zombie-netwerken groeit. De drempel om deze netwerken voor een aanval in te zetten ligt lager doordat er standaard hulpmiddelen beschikbaar zijn of netwerken te huur zijn.”
Justitie grijpt vooralsnog niet in. Het forum burger@overheid, dat de elektronische overheid stimuleert, heeft minister Donner van Justitie een brief op hoge poten gestuurd omdat het openbaar ministerie nog steeds niet de aanval van begin oktober op een aantal overheidssites heeft opgelost. BIT neemt niet eens de moeite om na een aanval aangifte bij de politie te doen. < BR>