We hebben altijd gehoopt dat it eenvoudiger zou worden als het langer zou bestaan, maar helaas. Gemakkelijk zal het wel nooit worden, maar gemakkelijker is wel degelijk mogelijk.
Er zijn veel redenen aan te voeren, waarvan de ontwikkelsnelheid van belangrijke technologieën als processorkracht en opslagcapaciteit de meest voor de hand liggende is. Die bepaalt namelijk dat waar we vandaag mee bezig zijn in feite al verouderd is. Daar moeten we mee leven; het impliceert dat we flexibeler moeten zijn. Of we het nu leuk vinden of niet, we moeten steeds meer ondersteuning bieden aan open systemen en standaarden, en het gebruik van bedrijfseigen systemen minimaliseren. Op dat gebied hebben we de laatste jaren wat vooruitgang geboekt dankzij de invloed die internet op bedrijfssystemen heeft. Hierdoor moeten zelfs de grootste bedrijven verder kijken dan hun eigen systemen en werken aan samenwerking met andere organisaties en personen.
Toch is dit nog geen oplossing, hoewel internet in korte tijd een indrukwekkende hoeveelheid standaarden heeft weten te genereren. Deze moeten zoveel mogelijk aangehouden worden, maar de komende jaren gebruikt worden in combinatie met andere, oudere technologieën en systemen. Het resultaat is wederom een bedrijfseigen systeem, ook al bieden Microsoft .Net en de Java-alternatieven ondersteuning voor nieuwe standaarden als webservices. Verder moeten we nog een tijd leven met de gevestigde legacy systemen, al willen we allemaal graag moderne toepassingen gebruiken. Veel van deze systemen functioneren prima. Het is dan ook niet logisch ze te vervangen. Daarom is de integratie van de oude met de nieuwe systemen van levensbelang. Dit kan onderdeel uitmaken van de nieuwe systemen, maar dat zal slechts tot problemen in de toekomst leiden: nieuw vandaag, morgen verouderd. De enige praktische oplossing is investeren in een toepassingsneutraal integratieraamwerk. Dat lukt niet zonder problemen, omdat het raamwerk zelf deel gaat uitmaken van de bedrijfstoepassing en op den duur de verouderde factor wordt. Toch verdient dit de voorkeur boven een raamwerk dat is gekoppeld aan een bepaalde toepassing.
Doordat het web benadrukt dat er samenwerkingssystemen moeten worden gemaakt, is tevens duidelijk geworden dat de systemen binnen een organisatie ook al niet goed samenwerken. Het is de ideale gelegenheid om voor het verbeteren van de interne systemen ook gebruik te maken van de technologieën die zijn ontwikkeld voor internet. We moeten rekening houden met samenwerking tussen alle systemen, zowel intern als extern. Een toepasselijk onafhankelijk raamwerk kan nuttig zijn bij samenvoegingen en overnames, en bij de overgang naar nieuwe systemen en diensten.
Dit blijft echter een it-gebaseerde benadering, terwijl deze veranderingen ook een mogelijkheid bieden een oplossing te creëren voor dat andere ogenschijnlijk onoplosbare probleem: integratie van it en ontwerp van bedrijfssystemen. De nieuwe systemen die gericht zijn op integratie moeten diensten leveren voor gegevensverwerking, kantoortoepassingen, internet en enig ander toepasselijk systeem; het moet een bedrijfsnetwerk worden. Onvermijdelijk leidt dit tot een nog grotere nadruk op een technisch onafhankelijk raamwerk en het gebruik van standaarden. Sommige van deze systemen zijn realtime en transactiegeoriënteerd. Veel zijn batch-gebaseerd, sommige zijn document- of tekstgebaseerd en weer andere werken alleen handmatig. Het raamwerk dat al deze subsystemen omvat moet berichtgeoriënteerd zijn en niet connectiegebaseerd; werkstroombeheer is een belangrijke vereiste. Dit betekent niet dat connectiegebaseerde technologieën als soap en odbc niet langer belangrijk zijn, integendeel zelfs, maar deze zijn alleen van toepassing binnen specifieke subsystemen en niet op het integratieraamwerk.< BR>
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal it-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.