Enertel biedt sinds deze week dataverbindingen aan via Wimax in Rotterdam. Voor het einde van dit jaar heeft het de vijf grootste steden met deze draadloze technologie ontsloten, die verbindingen tot 5 Mbps mogelijk maakt.
De technologie, die Enertel inzet voor het gebruik van de 80 MHz frequentieruimte in de 3,5 GHz-band, is fonkelnieuw. “De technische documenten over de Ieee 802.16-standaard, zoals Wimax officieel heet, zijn net droog”, zegt Enertel-ceo Cees Meeuwis. Het bedrijf heeft voor apparatuur van Aperto gekozen, omdat het één van de grondleggers van deze standaard is. Deze leverancier heeft nu nog een bedrijfseigen interpretatie van deze standaard in zijn apparatuur verwerkt, die later softwarematig aan te passen is in geïnstalleerde apparatuur. De Amerikaanse aanbieder Townstream gebruikt dezelfde leverancier voor zijn Wimax-netwerk in New York.
Korte levertijd
De stad en de omgeving van Rotterdam worden gedekt met twee basisstations op het dak van het Waalhaven-gebouw en de Erasmus Universiteit. “Twee basisstations reiken elk tien kilometer ver. De technologie is daarmee een stuk goedkoper dan umts”, aldus Meeuwis. Hij noemt vooral de korte levertijd van de verbinding als een pluspunt. Bedrijven die een dataverbinding willen, krijgen een antenne aan de gevel geschroefd. Deze antenne wordt op een kastje aangesloten, waarin een ethernet-verbinding zit. In kwaliteit is er volgens Meeuwis geen onderscheid met vaste dataverbindingen door de grote frequentieruimte. Enertel, dat dezelfde garantie- en reparatievoorwaarden hanteert als bij vaste verbindingen, levert de verbinding in halffabrikaat. Routit is de eerste isp die het in zijn dienstenaanbod gaat verwerken.
Enertel is van plan om eind volgend jaar ook de consumentenmarkt te gaan bedienen. “De Wimax-technologie moet hiervoor meer uitgebouwd zijn dan nu”, aldus Meeuwis. Hij verwacht dat onder aanvoering van chipfabrikant Intel Wimax-chipsets net zo wijdverbreid zullen raken als wifi-apparatuur nu. Er zullen laptopkaarten, telefoons en andere apparatuur komen voor het netwerk. Het aantal basisstations moet dan omhoog, om ook een goede dekking te garanderen in gebouwen en woningen.< BR>