“SAP’s Netweaver-platform gaat bij het it-management een drastische trendbreuk veroorzaken met betrekking tot het maatwerkbeleid”, stelt Edwin Kense.
Voorheen kon de it-manager van een SAP-implementatie alleen met de Abap-taal een nieuw stuk bedrijfslogica laten bouwen. Vaak werd echter gekozen voor de bouw van een applicatie op een ander platform. SAP heeft in 2001 aangegeven de nadruk op Java te leggen als tweede programmeertaal. Met Netweaver maakt het concern deze belofte meer dan waar. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor vrijwel alle implementaties van deze leverancier in Nederland.
SAP-gebruikers hebben alle maatwerksoftware voor de standaard bedrijfsprocessen de deur uit gedaan en deze vervangen door de standaard oplossingen van de leverancier. Een nieuwe fase is aangebroken op de it-afdeling. Het moment is daar om de andere bedrijfsprocessen hechter met SAP te laten samenwerken door integratie of herbouw van applicaties. Nieuwbouw speelt vanwege bijvoorbeeld nieuwe branchespecifieke wettelijke eisen. Speciale rekenmodellen kunnen nodig zijn in een bedrijfsproces. Ook herontwerp van onderdelen die de leverancier inefficiënt heeft opgezet wordt bespreekbaar met de herbouw-optie.
Maatwerk
Maatwerk in een SAP-landschap is op te delen in twee gebieden: het ‘kleine’ maatwerk (waarbij een rapport of interface op maat gemaakt wordt of om ervoor te zorgen dat een standaard proces van de leverancier beter verloopt) en het grotere maatwerk (waar de leverancier traditioneel niet voor werd ingezet). Het concern heeft een tijd terug al onderkend dat het de gebruikers geen goede basis geeft om dat mogelijk te maken. Met Netweaver levert het een complete set van ontwikkel- en modelleer-tools mee (op basis van IBM Eclipse en Borland Togethersoft), Netweaver Development Studio genaamd. Alles is in SAP met behulp van Java te bouwen op de SAP J2EE-server. Java-databasetabellen voor het Java-maatwerk mogen gebroederlijk naast de tabellen van het concern in dezelfde database komen te staan.
De bouw van applicaties direct op de SAP-omgeving is niet vergelijkbaar met het koppelen van maatwerk met behulp van de Java- en de .Net-connector (de laatste gebruikt de eerste als basis). Deze gekoppelde applicaties draaien op andere servers en niet direct op de Netweaver-omgeving.
Veel multinationals hanteren een ‘SAP tenzij’-beleid. Ze kijken eerst of een proces erin onder te brengen is. Is dat niet het geval, dan mag het worden gebouwd als maatwerk in een andere ontwikkelomgeving. Met het nieuwe platform heeft deze discussie een andere dimensie gekregen. Al het maatwerk dat een bedrijf nodig heeft is te bouwen met behulp van de Netweaver-omgeving. Het voordeel is de integratie met het standaard versie- en landschapsbeheer dat altijd een van de krachten van het concern is geweest.
Zelfs een ‘maken of kopen’-beslissing kan daardoor in het voordeel van dit platform uitvallen. Bij de aanschaf van een applicatie wordt de beslissing alleen genomen op basis van de functionaliteit die deze biedt; de integratie- en replicatie-problemen met het erp-systeem blijven onderbelicht. De kosten en het beheer van integratie slokken juist een groot deel van het it-budget op.
Onvoldoende onderkend
Netweaver is het technologische platform onder alle nieuwe oplossingen van de leverancier. Het is opgedeeld in ‘mensen’-, ‘informatie’- en ‘procesintegratie’. De ‘mensenintegratie’-component bestaat uit een portaal en een mobiele oplossing. De ‘informatie-integratie’ bevat de componenten ‘bedrijfsintelligentie’, ‘kennisbeheer’ en ‘master databeheer’. Doel is de losstaande informatie in een bedrijf te ordenen. De ‘proces integratie’ huisvest systeemintegratie en het bedrijfsprocesbeheer (het definiëren en monitoren van bedrijfsprocessen over meerdere systemen heen).
De server onder dit alles bestaat uit een Abap- en een J2EE-server. Het Abap-deel huisvest de ‘oude’ bedrijfsprocessen die geschreven zijn in deze taal. De J2EE-server zorgt nu nog vooral voor de ontsluiting van de Abap-logica, maar is eveneens een volwaardige J2EE-server. De bouw van Java-applicaties vindt plaats in de Netweaver Development Studio volgens het door de leverancier gedefinieerde raamwerk. Bedrijven uit de Java-wereld gaan hun intrede doen in de SAP-wereld door hun applicaties op de J2EE-server van het concern uit te brengen en hecht te integreren met de aanwezige bedrijfsfunctionaliteit in het SAP-systeem.
Verder zet de onderneming partners aan tot de bouw van ‘cross-applicaties’ om de hiaten die ze laat liggen op te vullen. Een voorbeeld is x EM (Emissie Management), bedoeld om de uitstoot van schadelijke stoffen te registreren volgens Kyoto. Samengestelde applicaties zijn toepassingen die werken op meerdere onderdelen in een SAP-landschap, maar ook componenten van derden kunnen gebruiken. Kenmerk is dat de kern van de applicatie ligt in de al bestaande systemen, gecombineerd met extra functionaliteit.
De SAP-wereld onderkent deze ontwikkelingen onvoldoende. De keuze het maatwerk direct op Netweaver te bouwen elimineert communicatieproblemen en maakt de architectuur eenvoudiger en beter beheersbaar. Het it-management doet er verstandig aan dit platform hoog op de agenda te zetten bij een dergelijke beslissing.< BR>
Edwin Kense, Ciber Nederland