Sun en Red Hat uiten kritiek op elkaars bedrijfsmodel met betrekking tot ‘open source’. Sun-president Jonathan Schwarz opende als eerste het vuur. Analisten interpreteren dit als een poging van de serverleverancier om Linux gelijk te stellen aan het kleine Red Hat.
Schwarz schamperde in augustus al dat Red Hat in wezen een bedrijfseigen Linux-distributie levert. Hij haalde Microsofts argument aan dat ‘open source’ en open standaarden niet hetzelfde zijn en dat het één zonder het ander kan. Daarnaast uitte de Sun-topman kritiek op het abonnementsmodel dat de Linux-distributeur hanteert voor zijn producten.
Vorige maand stelde Schwarz in zijn weblog dat Sun absoluut voorstander is van ‘open source’ en dat mensen die samenzweringen met Microsoft zien paranoia zijn. “Wij houden van de ‘open source’-gemeenschap, we zijn eruit voortgekomen. We zullen die gemeenschap, de innovatie die eruit voortkomt en onze plek erin met al onze energie beschermen.”
Ongrijpbaar
Analist George Colony van Forrester Research concludeert dat Sun hiermee probeert Linux – dat niet bedrijfsgebonden en daardoor enigszins ongrijpbaar is – te koppelen aan Red Hat om daarmee dan de concurrentie aan te gaan. Sun benadrukt daarbij zijn bredere ondersteuning en ervaring en zijn wereldwijde bereik vergeleken met de relatief kleine en jonge softwareleverancier. Schwarz erkent in zijn weblog dat het moeilijk is te concurreren met een ‘sociale beweging’ als de ‘open source’ gemeenschap. “We mikken specifiek op Red Hat”, voegt hij daar aan toe.
Ondertussen levert zijn bedrijf wel de Linux-distributie van Red Hat op zijn x86-servers. Die machines met Intels Xeon- of AMD’s Opteron-processoren zijn ook verkrijgbaar met de x86-uitvoering van Suns Unix-variant Solaris. De aanstaande versie 10 daarvan maakt ook gebruik van de 64-bit extensies in die 32-bit processoren. Solaris moet eind dit jaar uitkomen als ‘open source’, heeft Schwarz al eerder toegezegd.
Salvo’s
Inmiddels zijn er meerdere verbale salvo’s uitgewisseld. Vice-president Michael Tiemann, bij Red Hat verantwoordelijk voor de ‘open source’-activiteiten, haalde eind vorige maand in zijn weblog uit naar Suns daden op dat gebied. Hij uit kritiek op Suns steun aan softwarepatenten en het besluit Java niet geheel open te stellen.
Tiemann vraagt Schwarz openlijk: “Waarom zouden wij Sun vertrouwen als je Java niet ‘open source’ wilt maken, als je niet het goede standpunt hebt over softwarepatenten en als je dingen blijft doen die alleen Microsoft ten goede komen?”
Amerikaanse woordvoerders van Sun reageren dat Tiemann zijn weblog slechts gebruikt als een marketingvehikel en dat hun bedrijf specifieke kwesties liever in directe gesprekken aankaart. Schwarz is echter begonnen met de weblog-uitlatingen over de concurrent.
Red Hat benadrukt juist een bedrijf te zijn dat geheel draait om ‘open source’. Marketingtopman Paul Salazar, die gaat over de Emea-regio (Europa, het Midden-Oosten en Afrika), meent dat zijn bedrijf daarom de concurrentie goed aankan. “Alles wat wij doen is ‘open source'”, zei hij midden dit jaar al. Die bewering wordt nu bevestigd met de belofte van ceo Matthew Szulik dat de onlangs aangekochte Netscape-serversoftware als ‘open source’ uitkomt. Sun doet dat echter af als het openstellen van antieke software.
Financiële groei
Ondertussen boert Red Hat niet slecht. In zijn fiscale tweede kwartaal, dat 31 augustus afliep, zag het zijn nettowinst met 225 procent groeien naar 11,8 miljoen dollar. De omzet groeide daarbij met 59,6 procent naar 46,3 miljoen dollar. Het bedrijf dankt deze groei vooral aan een toename van zijn abonnementen (met 87,3 procent naar 34,9 miljoen) en diensten (met 10,4 procent naar 11,3 miljoen).
Red Hat zit daarmee nog altijd in een andere categorie dan Sun, ondanks het feit dat die firma al geruime tijd slechte resultaten heeft geboekt. Sun behaalde in zijn vierde kwartaal, dat op 30 juni afliep, 795 miljoen dollar winst op 3,11 miljard omzet. Een jaar eerder was dat nog één miljard verlies op 2,9 miljard omzet. De serverleverancier dankt een groot deel van zijn herstel aan de schikking en bijbehorende licentie-uitwisseling met Microsoft. Daarvoor ontvangt het concern in totaal bijna 2 miljard dollar waarvan 1,6 miljard al binnen is.< BR>