Het IT Trends-onderzoek van Kpmg – opgegaan in Atos Consulting – werd dit jaar voor de tiende keer gehouden. Tijdens de presentatie van de jubileumeditie in het kantoor in Papendorp stonden de samenstellers stil bij eerdere voorspellingen. De glazen bol bleek niet altijd een kristalheldere blik op de toekomst te hebben gegeven.
Eerder dit jaar gaf Atos Consulting reeds de strekking van het onderzoek ‘Trends in IT 2004-2005’ weer. Dit jaar zou er een opleving in it-investeringen te verwachten zijn, al houdt de overheid de hand op de knip. Business intelligence, beveiliging, uitbesteding/offshoring en draadloze netwerken staan hoog op de agenda. Webservices, XML en Xbrl groeien in gebruik. De strijd tussen J2ee en .Net is nog niet beslist en het geloof in voice over ip, mobiel internet en open source is nog niet heilig.
Marten La Haye, de baas van Atos Consulting, ging tijdens de presentatie van het boek – tevens een handzame technologiegids voor managers – in op het realiteitsgehalte van een paar voorspellingen uit het verleden. De uitspraak uit 1995 dat smartcards binnen een jaar een leidende technologie zouden zijn, bleek niet juist. In 1995 maakten de slimme kaarten 9 procent uit van het totaal aantal it-toepassingen. Daarna steeg het percentage geleidelijk (met een dip in 2002) tot 18 procent anno nu. Ook bij het idee uit 1994 over het papierloze kantoor was de wens de vader van de gedachte. Datzelfde jaar voorspelden de Kpmg-waarzeggers dat e-mail de populariteit van de telefoon nooit zou overtreffen, en dat is toch ook even iets anders gelopen.
La Haye wijst er op dat zijn club zieners het ook regelmatig bij het juiste eind had. Dat communicatietechnologie de it-innovatie is gaan domineren – een profetie uit 1996 – bleek te kloppen. Ook de opvattingen uit 1994 dat mobiel dataverkeer zeer rendabel zou worden en client/server-architecturen tenminste tien jaar een belangrijke rol zouden spelen in innovatie, zijn juist gebleken.
Bezems
De trendkijkers van Atos Consulting zien voor de komende jaren een splitsing in informatietechnologie ontstaan. Zo’n 80 procent ervan wordt een nutsmiddel, waarbij kostenbeheersing en flexibele architectuur de toon zetten. De resterende 20 procent is gericht op vernieuwing. Volgens Atos-consultant Aart van der Vlist worden de kelders die de afgelopen dertig jaar vol met allerhande it zijn volgestopt, schoongeveegd. Hij waarschuwt daarbij dat de tijdens de grote schoonmaak vrijgekomen besparingen moeten worden benut voor innovatie, omdat anders het concurrerende effect van ict-middelen teniet wordt gedaan.
Professor Jan Dietz (TU Delft) bracht in alle toekomstbespiegelingen realiteitszin door een uitspraak van een Oostenrijkse collega aan te halen: ‘Es ändert sich vieles, aber es bessert sich nichts’. Hij wijst erop dat 60 procent van de it-projecten nog steeds mislukt. “Mensen geloven nog steeds meer in abracadabra, dan in een logisch, simpel verhaal over hoe ict en organisaties op elkaar kunnen worden aangesloten.”< BR>